Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kakava

Kakava
Kava gaunama iš kakavmedžio. Kakavmedis — nedidelis visžalis kakavmedžių šeimos medis. Jo lapai, stambūs, odiški, smailėjantys viršūnėje, ovališki, žiedai smulkūs, susitelkę puokštėmis (kreminiai arba geltoni, žalsvai rožiniai, raudoni). Vaisiai uogiški, kiaušiniški, su ištįsusią viršūne, geltoni, gelsvai raudoni, oranžiniai arba raudoni. Vaisių sultingame minkštime — 25—60 stambių rausvų arba rusvų, šiek tiek suspaustų sėklų, išsidėsčiusių penkiomis eilėmis. Kakavmedis žydi ir vaisius veda ištisus metus. Kakavmedis kilęs iš tropinės Amerikos drėgnų miškų. Indėnai jo sėklas naudojo kaip smulkius pinigus, vartojo maistui. Iš pradžių į Europą buvo atvežamos ne tik kakavos sėklos, bet ir jau pagamintas šokoladas, kurį greitai visi pamėgo. Jis buvo labai vertinamas ir vadinamas „teobromu" (graikiškai teos — dievas + broma — maistas). Šokolado gėrimas tik XIX a. paplito visose Europos šalyse. Iš. Amerikos kakavmedis pateko į Vakarų Afriką. Šiuo metu daugiausia kakavos gamina Afrikos šalys, iš jų daugiausia Gana, ir Lotynų Amerikos šalys. Kakavmedžio sėklose yra iki 57% riebiojo aliejaus, kuris sustingsta kambario temperatūroje, krakmolo, baltymų, ląstelienos, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, raudono pigmento ir kt. Be to, jose šiek tiek yra alkaloido teobrommo ir kofeino. Kakava tonizuoja žmogų kaip tik todėl, kad turi teobromino. Pramoniniam perdirbimui vartojamos tik tokios sėklos, kuriose yra daugiau kaip 1 % šio alkaloido. Sėklos fermentuojamos griežtai laikantis nustatytų sąlygų, po to jos įgauna švelnų specifinį kvapą ir saldžiariebį skonį. Kakavos kvapas priklauso nuo lakiųjų medžiagų, kurių būna iki 40. Iš kakavos, pridėjus cukraus, pieno ir prieskonių, daromas labai maistingas šokoladas, kuris taip pat tonizuoja. Štai dėl to geriausias šokolado rūšis vartoja kosmonautai, lakūnai, narai, sportininkai ir tie žmonės, kuriems reikia geriau maitintis ir greitai atgauti jėgas. Labai vertinamas kakavos sviestas, vartojamas maistui ir farmacijoje kaip tinkamiausias pagrindas žvakutėms ir piliulėms gaminti. Kakavos aliejus yra šviesiai geltonos spalvos, malonaus kvapo. Išspaudos taip pat turi alkaloidų ir kitų medžiagų. Visur vartojami kakavos milteliai ir yra sumaltos išspaudos, iš kakavos miltelių daromi gėrimai, kremai ir kiti konditerijos gaminiai. Kakava su pienu — labai maistingas gėrimas. Jį gerti rekomenduojama pirmiausia vaikams ir nusilpusiems ligoniams. Dar skanesnis ir maištingesnis yra kitas gėrimas — šokoladas. Maisto pramonė gamina specialius šokolado miltelius, kad šį gėrimą būtų galima pasigaminti visuomeninio maitinimo įmonėse ir namuose. Jo gaminimas nesudėtingas: vienam puodeliui šokolado pagaminti imama trys arbatiniai šaukšteliai miltelių ir sumaišoma nedideliame puode su 3 arbatiniais šaukšteliais cukraus, pripilama šiek tiek karšto pieno arba vandens ir trinama tol, kol bus gauta vienalytė masė, po to maišant supilama likusi pieno dalis (apie 150 g) ir pakaitinama iki užvirimo (ima kilti putos). Į puodelį galima įpilti šaukštą plaktos grietinėlės. Šokoladas geriamas karštas arba šaltas.
Receptai su kakava >>