Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kalmarai

Kalmarai
Kalmarai (lot. Teuthida) – galvakojai (lot. Cephalopoda) moliuskai, gyvenantys jūrose ir vandenynuose. Kalmarų būrys skirstomas į 28 šeimas, kuriose yra apie 300 rųšių. Parduotuvėse ir ant mūsų stalų dažniausiai atsiduria paprastasis kalmaras (lot. Loligo vulgaris). Paprastieji kalmarai užauga iki 50 centimetrų ilgio, jie minta žuvimis ir vėžiagyviais, turi 8 čiuptuvėlius ir du ilgus, galuose turinčius siurbtukus čiuptuvėlius. Kalmarų kūnas aptakus, jį gaubia plokštelė, padengta raumeninga mantija, o kraujas mėlynas dėl jame esančio vario. Maistui tinka kalmaro kūnas ir didieji čiuptuvai. Didžiausi kalmarų šeimoje yra gigantiškasis (lot. Architeuthis dux) ir kolosalusis (lot. Mesonychoteuthis hamiltoni) kalmarai, kurie gali pasiekti 900 kilogramų svorį. Mūsų parduotuvėse galime įsigyti tik šaldytų, marinuotų arba rūkytų ir vytintų kalmarų. Perkant šaldytus kalmarus, reikia atkreipti dėmesį, ar mėsos gabalai sunkiai atsiskiria vieni nuo kitų – tai reikštų, kad kalmaras jau kartą buvo atšildytas. Kalmarų oda gali būti nuo šviesiai violetinės iki rausvos spalvos, o mėsa turi būti balta. Prieš gaminat, būtina nulupti kalmarų odą. Jei kalmarai sušalę, užtenka juos apipilti verdančiu vandeniu, tada oda susitrauks ir ją bus lengva nulupti. Jei kalmarų mėsa jau atitirpo (atšildyti kalmarus rekomenduojama kambario temperatūroje arba kambario temperatūros pasūdytame vandenyje), odą galima paprastai nulupti peiliu arba trumpam juos panardinus į verdantį vandenį nuskusti. Nuluptus kalmarus reikia nuplauti ir išmušti mėsos muštuku, kad verdant arba kepant, nesukietėtų. Kalmaruose yra daug naudingų medžiagų, kai kurie dietologai juos lygina su jautiena. Juose yra daug jodo, aminorūgščių ir vitamino PP. Ilgai verdant ir kepant kalmarų mėsa kietėja ir praranda naudingąsias savybes. Kalmarų mėsą galima virti, kepti, troškinti arba marinuoti, jie tinka ruošiant sumuštinius, kepsnelius, makaronų patiekalus, troškinius ir salotas. Virti kalmarus reikia labai trumpai, netgi pakanka nuvalytus ir išmuštus kalmarus sudėti į verdantį pasūdytą vandenį su prieskoniais, išjungti viryklę ir uždengus puodą palaikyti 10 minučių. Kepti kalmarus taip reikia ne ilgiau 1 minutę, o į troškinius dėti likus 3-5 minutėms iki troškinimo pabaigos.
Receptai su kalmarais >>