Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kaparėliai

Kaparėliai
Kaparėliai – neišsiskleidę dygliuotojo kapario (lot. Capparis spinosa) žiedpumpuriai, marinuoti acte arba druskos sūryme, rečiau - džiovinti. Pas mus atėjo iš Viduržemio jūros regiono virtuvės ir sparčiai išpopuliarėjo dėl savo savito skonio ir malonios spalvos. Kaparėliuose yra daug vitaminų (ypač vitamino C), glikozidų, rutino, cukraus, ir rūgščių, jie mažina dujų kaupimąsi žarnyne ir kraujo spaudimą, žadina apetitą, todėl anksčiau buvo naudoti liaudies medicinoje. Gerai užkonservuoti kaparėliai turi būti žaliųjų alyvuogių spalvos, neprasivėrę ir kieti. Jų skonis pikantiškas, kartokas ir sūrus, primenantis alyvuoges, garstyčias, ožkos sūrį ir juoduosius pipirus. Jei kaparėliai per sūrūs, prieš ruošiant patiekalus juos galima palaikyti šaltame virintame vandenyje. Kaparėliai ne tik suteikia patiekalams pikantišką skonį, bet ir juos papuošia. Jie tinka ir prie šaltų valgių, mišrainių, šviežių salotų, ir prie keptos žuvies, jautienos, paukštienos, ir ruošiant įvairius padažus. Kol nebuvo išvystyta prekyba, Šiaurės Europos klimato zonoje kaparėlių atitikmeniu tarnavo sūdytos arba marinuotos nasturtų sėklos.
Receptai su kaparėliais >>