Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Krabai

Krabai
Krabai (lot. Brachyura) – keletas skirtingų dešimtkojų vėžių (lot. Decapoda) rūšių. Krabai turi storą šarvą, trumpą suplotą kūną ir penkias poras kojų, kurių pirmoji pora virtusi žnyplėmis. Dažniausiai vaikšto šonu, nors gali judėti įvairiomis kryptimis. Dauguma gyvena sūriame vandenyje, tačiau yra ir gėlavandenių krabų rūšių. Dvi krabų rūšys aptinkamos netgi Baltijos jūroje ties Lietuvos krantais: gauruotažnyplis krabas (lot. Eriocheir sinensis) ir dumblinis krabas (Rhithropanopeus harrisii). Per metus sugaunama ir rinkai patiekiama apie 1,5 milijonų tonų krabų. Dažniausiai žvejojama rūšis – Portunus trituberculatus, šios rūšies 98% kiekio sugaunama prie Kinijos krantų. Krabų žnyplių mėsa visame pasaulyje laikoma delikatesu dėl savo minkštumo, baltumo, sultingumo ir malonaus skonio. Dažniausiai krabų žnyplės paduodamos kaip atskiras patiekalas, su specialiomis replutėmis, taip pat su krabų mėsa ruošiamos salotos, apkepėlės, karšti ir šalti užkandžiai.
Receptai su krabais >>