Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Lavašas

Lavašas
Lavašas – minkšta, plona ir plokščia armėniška duona, gaminama iš prėskos tešlos, susidedančios iš miltų, druskos ir vandens. Kaip duonos pakaitalas labiausiai paplitęs Irane, Armėnijoje, Azerbaidžane ir Gruzijoje, taip pat Turkijje ir Afganistane. Tradiciškai iškočioti lavašo tešlos lakštai kepami ant įkaitusių krosnokes sienelių. Kai kuriose šalyse prieš kepant lavašas pabarstomas sezamo ir aguonų sėklomis. Šviežias lavašas yra minkštas, kaip tortilija, o sudžiūvęs tampa trapus ir kietas. Iš minkštų lavašo lakštų dažniausiai ruošiami įvairūs sumuštiniai, blyneliai su įdaru ir kebabai. Sausas lavašas gali būti saugomas labai ilgą laiką, o atšviežinamas jis paprastai ir greitai, su vandeniu, sviestu ir sūriu. Džiovintas lavašas vartojamas Armėnijos katalikų šv.Mišių metu. Lavašas turi būti plonas ir sluoksniuotas, truputėlį sūrokas. Prekybos centruose parduodami lavašai iš tiesų yra šiek tiek per stori.