Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Midijos

Midijos
Midijos (lot. Mytilus edulis) – dvigeldžių moliuskų klasės (lot. Bivalvia) valgomi moliuskai. Priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir austrės. Midijos užauga iki 8 centimetrų ilgio, jų mėsa pasižymi vertingomis maistinėmis savybėmis. Iki tinkamo valgymui dydžio midijos bręsta apie 18 mėnesių. Paplitusi visur, viena rūšis randama netgi Lietuvoje. Jų gausiausia negiliuose vandenynų pakrančių vandenyse, kur jos auga, prisitvirtinusios prie uolų, kur yra joms būtinas švarus ir neužsistovintis vanduo. Specialiose fermose midijas auginti XIII amžiaus pradžioje pradėjo, anot vienų šaltinių, airių jūreiviai, anot kitų – prancūzai. Mūsų dienomis visame pasaulyje per metus užauginama iki 1,4 milijonų tonų midijų. Kažkada vadintos „prasčiokų sraigėmis“, dabar midijos yra vertinamas restoranuose patiekalas, jų taipogi galima įsigyti didesniuose prekybos centruose, kur jos dažniausiai parduodamos išvirtos ir užšaldytos arba konservuotos. Nusipirkus šviežių midijų, rekomenduojama jas paruošti pirmą dieną, nes, kaip ir dauguma jūros produktų, midijos genda gana greitai. Gyvas nevalytas midijas visų pirma reikia gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, peiliu nugramdyti kriaukleles, nuplėšti „barzdeles“ ties geldelių susijungimu. Midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos, arba susiverti, į jas pabeldus. Galima midijas palaikyti 15-20 minučių užpiltas vandeniu ir išmesti tas, kurios nesusivers. Midijų kriauklelės būna nuo tamsiai mėlynos iki auksu žvilgančios žalios spalvos, tačiau fermose dažniausiai auginamos tamsiai mėlynos arba juodos midijos, dėl joms būdingo švelnaus, saldžiai sūraus skonio. Midijų mėsoje yra daug proteinų, mineralinių druskų, fosforo, geležies, vitaminų A, B1, B2, B6 ir C. Baltymų jose netgi daugiau, nei veršienoje ar žuvyje, o kalorijų mažai. Midijas naudinga valgyti sergantiems ateroskleroze, cukriniu diabetu, mažakraujyste, taip pat pagyvenusiems žmonėms. Kai kurie gurmanai midijas valgo gyvas, kaip austres, užlašinę šiek tiek citrinų sulčių, bet dažniau jos vartojamos termiškai apdorotos. Midijų mėsa puikiai dera su kitais produktais, daržovėmis, majonezu, įvairių rūšių kruopomis, prieskoniais ir padažais. Paprasčiausias gaminimo būdas yra paruošti midijų sriubą, kiti variantai – užkandžiai, salotos, troškiniai, kepsnys ant grotelių. Kartais paruoštame patiekale midijos paliekamos su geldelėmis, kituose receptuose naudojama tik jų mėsa.
Receptai su midijomis >>