Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Mocarela sūris

Mocarela sūris
Mocarela (mozzarella) sūris – šviežias, pusiau minkštas, nebrandintas sūris, gaminamas sukant ir pjaustant sūrio masę („mozzare“ itališkai reiškia „pjaustyti“). Priklausomai nuo pieno riebumo, būna nuo baltos iki gelsvos spalvos, turi daug drėgmės, todėl tradiciškai patiekiamas šviežias. Sūryme gali būti išlaikomas apie savaitę, o vakuuminėje pakuotėje dar ilgiau. Mocarela dažniausiai suformuojama į 80-100 gramų svorio rutuliukus (kartais – iki 1 kilogramo) ir užpilama sūrymu arba išrūgomis, kad neišdžiūtų. Pirmą kartą paminėta kulinarinėje knygoje 1570-aisias metais. Yra kelios mocarela rūšys: Mozzarella di Bufala – gaminama iš naminių buivolių pieno; Mozzarella fior di latte – gaminama iš šviežio pasterizuoto ar nepasterizuoto karvių pieno; Sausesnė mocarela – naudojamas pusiau arba visiškai nugriebtas pienas; Parūkyta mocarela. Mocarela naudojama gaminant daugelį picos rūšių, lazaniją, taip pat įvairioms salotoms, dažniausiai su pomidorais ir bazilikais. Mocarelos energetinė vertė 1250 kJ (300 kcal). Joje yra daug kalcio, fosforo, kalio bei natrio. Pagrindinis mocarelos gamintojas – Italija, pagrindinės šalys importuotojos – Prancūzija, Vokietija, JAV, Didžioji Britanija, Japonija ir Šveicarija.
Receptai su mocarela sūriu >>