Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Paprika

Paprika
Paprika — bulvinių šeimos vienmetis žolinis iki 60 cm aukščio augalas šakotu stiebu, smailėjančiais lapais ir stambiais baltais žiedais, išsidėsčiusiais po 1 arba 2 šakelių išsišakojimuose. Vaisius — odiška nesultinga daugiasėklė uoga. Paprikos veislės skiriasi forma, dydžiu ir vaisių spalva (ryškiai raudoni, oranžiniai, balti, rudi, juodai violetiniai), taip pat derlingumu, prinokimo greitumu ir prisitaikymu prie įvairių sąlygų. Žydi paprika birželio, vaisius veda liepos—lapkričio mėnesį. Paprika — šilumai reiklus augalas. Kilusi ji iš Gvatemalos ir Meksikos. Tropinės Amerikos indėnai augino ją nuo seno. Kolumbo atvežta paprika labai greitai pasklido po Europą. Pirmosios žinios • apie ją Rusijoje yra iš XVII a. pradžios, o pirmieji pramoniniai pasėliai (Astrachanės rajone) atsirado XIX a. Dabar įvairios paprikos veislės auginamos Moldavijoje, Pietų Ukrainoje, Kaukaze, Žemutiniame Pavolgyje ir Vidurinėje Azijoje. Paprikų yra dvi rūšys — aštriosios ir saldžiosios. Labai vertinamos bulgarų selekcijos saldžiųjų paprikų veislės. Vaisiai turi deginančio skonio ir dirginančių savybių alkaloido kapsaicino, eterinio aliejaus, riebiojo aliejaus, steroidinių saponinų, dažinės medžiagos, joje yra karotinoidų ir daug vitamino C. Be to, juose yra šiek tiek vitaminų P, B1, B2. Saldžiosiose paprikose cukraus daugiau, o kapsaicino mažiau negu aštriosiose. Saldžiosios paprikos turi vitamino C daugiau negu bet kuri kita daržovė (100 g paprikos yra 250 mg vitamino C). Paprikos valgomos virtos, keptos, raugintos, marinuotos ir konservuotos. Sergant skrandžio, žarnyno, kepenų ir inkstų ligomis, jų valgyti nerekomenduojama. Labai populiari daržovėmis įdaryta paprika, ji turi daug maistingų medžiagų ir vitaminų. Paprika dažnai vartojama daržovių rauginimui, padažams, marinatams ruošti, nacionaliniams patiekalams gaminti. Raudona malta paprika suteikia maistui aštrų deginantį skonį, ji paprastai patiekiama kaip prieskonis. Kartais prie keptų ant iešmo patiekalų pridedama šviežių ar konservuotų neprinokusių (žalių) paprikos ankščių. Karčiosios paprikos vaisiai, kaip prieskonis, labai tinka konservavimui. Vartojama paprika likerių ir degtinės pramonėje. Medicinoje labiau vertinamos stambiavaisės deginančio skonio paprikos veislės. Jos labai gerina apetitą. Kaip kartumynas gerinantis apetitą ir virškinimą, geriamas paprikos vaisių spiritinis antpilas (po 10—20 lašų prieš valgį). Kadangi ši trauktinė veikia baktericidiškai, ją galima vartoti ir nuo ūmių skrandžio ir žarnyno ligų. Tokią pat trauktinę, sumaišytą su saulėgrąžų aliejumi, galima vartoti įtrynimams, sergant miozitais (raumenų uždegimais), išijumi ir kt. Trynimams, specialiai išrašius receptą, vaistinės gali pagaminti odą dirginančius linimentus ir tepalus su paprikos tinktūra. Jos taip pat dedama į tepalus nuo nušalimo. Paprikos dulkės, kylančios apdorojant papriką, erzina viršutinių kvėpavimo takų ir akių gleivinę. Dėl to žmonės ašaroja, čiaudo, sloguoja, kosti. Marlinė veido kaukė nuo viso to gali apsaugoti.
Receptai su paprikomis >>