Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Pienas

Pienas
Pienas – tai žinduolių patelių gaminamas maistingas skystis, kuriuo šios maitina jauniklius. Pas mus galima įsigyti ir dažniausiai receptuose minimas karvės pienas, turguose ar dideliuose prekybos centruose taipogi galima rasti ir ožkos bei avies pieno bei jo produktų. Piene yra daug naudingų medžiagų, iš jo gaminama daug svarbių produktų – grietinė, grietinėlė, sviestas, jogurtas, sūris, kefyras, pasukos, rūgpienis, pieno milteliai, ledai. Pienu vadinami ir augaliniai produktai ar augalų sultys – sojų, kokosų, ryžių ar migdolų pienas. Gyvulių pieną žmonės naudojo maistui nuo priešistorinių laikų, pavyzdžiui karvės pienas, kaip maisto produktas, pradėtas vartoti apie 9-8 tūkstantmetį prieš mūsų erą Vidurio Rytuose. Atskirti gerą ir kokybišką pieną galima pagal spalvą, struktūrą bei kvapą. Geras pienas yra gelsvai baltos spalvos, maloniai kvepia, nugriebtas – melsvai baltas, beveik be kvapo. Pieno riebumą galima pamatyti, įlašinus lašą pieno į stiklinę su vandeniu. Kuo pienas riebesnis, tuo mažiau jis maišosi su vandeniu ir greičiau nugrimzta į dugną. Kitas būdas – užlašinti pieno ant nago. Riebaus pieno lašas išlaiko iškilią formą ir neišsiplečia, lieso pieno lašas išskysta kaip vanduo. Piene yra daugiau kaip 100 įvairių medžiagų: riebalų (apie 20 įvairių riebiųjų rūgščių, tarp jų ir vitaminą F sudarančios nesočiosios rūgštys), vitaminų A, B1, B2, kalcio, fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų. Maistui vartojamas ir kitų gyvulių pienas – avių ir ožkų kalnuotose vietovėse, buivolių - Afrikoje, elnių - Šiaurėje, kumelių – klajoklių gentyse. Palyginus įvairaus pieno sudėtį, daugiausia baltymų yra elnės (10,3 %) ir avies (5,6 %) piene, daugiausia riebalų – buivolės (8,7 %) ir avies (6,7 %) piene, daugiausia pieno cukraus – kumelės (6,7 %) piene. Karvės piene yra 3,2 % baltymų, 3,8 % riebalų, 4,7 % pieno cukraus, 713 kcal/3000 kJ. Ožkos pienas turi 3 % baltymų, 4,1 % riebalų, 4,7 % pieno cukraus, 758 kcal/3170 kJ. Avies piene yra 5,6 % baltymų, 6,7 % riebalų, 4,6 % pieno cukrų, 1082 kcal/4530 kJ. Yra nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, esančios piene, tuo atveju racione galima pakeisti jį sojos pienu, o iš pieno produktų valgyti tik išlaikytus brandintus sūrius. Pienas kai kada gali sutrikdyti virškinimą, tapti spuogų atsiradimo priežastimi, sukelti alergiją, ypač mažiems vaikams.
Receptai su pienu >>