Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Soda

Soda
Maistinė soda (natrio bikarbonatas), cheminė formulė NaHCO3 – balti, smulkūs milteliai. Randama gamtoje, ją išskiria mūsų tulžis, kad sumažintų skrandžio rūgštingumą bei gaminama pramoniniu būdu iš natrio karbonato. 1791-aisias Nikolas Leblanc, prancūzų chemikas, išskyrė iš natūralių žaliavų tokią maistinę sodą, kokią dabar naudojame, o 1846-aisiais Niujorke buvo įkurta pirma gamykla, gaminanti maistinę sodą iš natrio karbonato. Plačiausiai soda naudojama kepiniams, kur ji reaguoja su rūgštingu komponentu ir „pakelia“ tešlą, padaro ją poringą. Soda reaguoja su citrinos sultimis, jogurtu, pasukomis, actu, kakavos milteliais, grietine, kefyru. Pridėjus sausą reaguojantįjį komponentą, iš maistinės sodos gaminami kepimo milteliai, kuriuos galima įmaišyti tiesiai į daromą tešlą. Maistinė soda taip pat naudojama suminkštinti verdamas pupeles (1/8 arbatinio šaukštelio 0,5 litro vandens, virti vieną valandą). Soda naudojama vandens „suminkštinimui“, t.y. pakelti vandens pH, skalauti skaudančią gerklę, gydymui nuo perdozavimo aspirinu, dantų pastos, dezodorantų, šveičiamųjų pastų ir miltelių gamybai, o ištirpinta šiltame vandenyje nuvalo arbatos ir kavos dėmes puodelių viduje bei patamsėjusius sidabrinius papuošalus.
Receptai su soda >>