Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Šparaginės pupelės

Šparaginės pupelės
Šparaginės pupelės (ankštinės pupelės). Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos, kaip paprastos pupelės. Šparaginės pupelės užauga priklausomai nuo veislės – vienoms reikės atramų, apie kurias galėtų vyniotis, kitos auga kaip nedideli krūmeliai ir atramų joms nereikia. O pačios šparaginių pupelių ankštys gali būti žalios, geltonos ar žalios su raudonais dryželiais spalvos. Sėjamos į dirvą gegužės mėnesio antroje pusėje, pražydus ievoms, kai šalnų tikimybė maža. Laikas nuo sėjos iki derliaus nuėmimo – 70-80 dienų. Šparaginės pupelės – šilumą ir šviesą mėgstantys augalai, optimaliausia jų auginimo temperatūra – 25 laipsniai šilumos. Norint turėti kokybiškų pupelių ilgesnį laiką, galima jas sėti ne visas iš karto, o po truputį, maždaug kas 10 dienų iki liepos vidurio. Toje pačioje dirvoje pupeles vėl galima sėti po 4 metų. Šparaginės pupelės – maistingas ir naudingas maisto produktas, nebrangus ir lengvai paruošiamas (dažniausiai, prieš gaminant kokį nors patiekalą, pupelių ankštims nupjaustomi galiukai, jei reikia, išlupama sukietėjusi gyslelė palei ankšties ilgį, ir apverdamos pasūdytame vandenyje). Energetinė šparaginių pupelių vertė – 110-129 kJ arba 26-31 Kcal. Pupelėse yra daug vitamino C, skaidulų ir geležies, taip pat vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, folio rūgšties, natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko, seleno ir jodo. Beveik kiekvienas turi savo mėgstamą šparaginių pupelių paruošimo receptą, kadangi jos tinka beveik visur – kepti, troškinti, marinuoti, dėti į salotas ar gaminti užkandėles.
Receptai su šparaginėm pupelėm >>