Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sultinys

Sultinys
Sultinys – tai skystis, gaunamas nuvirus vandenyje mėsą, kaulus, žuvį, grybus ar daržoves. Naudojamas kaip įvairių skaidrių, trintų ar uždarytų sriubų pagrindas, gaminti padažams, troškiniams ir kaip ingredientas kitiems patiekalams. Sultinyje išvirti koldūnai bus skanesni, jame taip pat galima išvirti ryžius ar makaronus, kurie bus patiekti prie mėsos. Vieni sultiniai išverda per pusvalandį, kiti (pavyzdžiui, sultinys gaminti kiaulienos šaltienai) per kelias valandas. Prekybos centruose galima įsigyti įvairiausių koncentruotų sultinių kubelių, kuriuos užtenka kelias minutes pavirti nurodytame kiekyje vandens. Sultinio stiprumas priklauso nuo vandens ir kitų ingredientų santykio. Jei sultinys bus verdamas iš keptų kaulų, gausis pikantiško skonio rudasis sultinys. Mėsos sultiniai gali būti verdami iš vištienos, jautienos, kiaulienos ir kitų rūšių mėsos bei kaulų. Galima virti ir iš kelių rūšių mėsos. Skaniausiais laikomi jautienos kaulų ir vištienos sultiniai, vištienos sultinys netgi turi gydomųjų savybių – jis tinka sustiprinti ligoniams ir kaip profilaktinė priemonė nuo peršalimo. Kiekvienas virėjas turi savų gudrybių, kaip išvirti skanų sultinį. Kad sultinys būtų skaidrus, jį reikia virti ant mažos ugnies, graibant susidariusias putas, arba baigus virti supilti kiaušinio baltymą, išmaišytą nedideliame kiekyje atvėsinto sultinio. Jei norima gauti skanesnį ir maistingesnį sultinį, mėsą ar kaulus reikia dėti į šaltą vandenį, jei skanesnės mėsos – į verdantį. Mėsos sultinį reikia sūdyti pusvalandį prieš baigiant virti, žuvienę – pradėjus, grybų – baigiant virti. Česnakus ir šviežius pomidorus į sultinį dėti baigiant virti. Į išvirusį sultinį galima įpilti truputį morkų ar kitokių daržovių sulčių. Pakepinti svogūnai, morkos, petražolių šaknys, salierai sultiniui suteiks gražią auksinę spalvą. Į sultinį galima įpilti skysčio, likusio nuo orkaitėje keptos mėsos. Minutę prieš išjungiant, į sultinį galima priberti pjaustytų žalumynų – krapų, petražolių, laiškinių česnakų ir kt. Kiekvieną kartą iš sultinio galima išvirti vis kitokią sriubą, panaudojant beveik viską, ką turime virtuvėje bei fantaziją...
Receptai su sultinys >>