Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Želatina

Želatina
Želatina – tai standinanti patiekalus priemonė, ištirpinta skystyje ir sustingusi, pavirstanti drebučių mase. Dažniausiai naudojama desertams ir mėsos ar žuvies užkandoms. Jos dedama į džemus, „guminius“ saldainius, mažo riebumo jogurtus, kai kuriuos margarinus, minkštus sūrius. Ruošiant patiekalus, želatiną pirma reikia išbrinkinti nedideliame kiekyje šalto vandens, o paskui gerai išmaišyti su pakaitintu skysčiu, kurį norima sustanginti. Virinti želatinos nereikia. Jei paruoštas patiekalas bus laikomas per daug žemoje temperatūroje (pavyzdžiui, šaldiklyje), drebučiai kristalizuosis į ledinę masę. Švieži ananasai, kiviai, kai kurie kiti vaisiai turi rūgščių, neleidžiančių želatinai sustingti. Želatina – tai proteinas, gaminama iš kolageno, esančio galvijų kauluose ir kremzlėse, dar vartojama vaistų, kosmetikos ir fotografijos pramonėje. Ji yra bekvapė ir beskonė, parduodama granulėmis ar plokščiais lapeliais. Kai kurios dietos ar religijos draudžia vartoti želatiną, kaip produktą, gaunamą iš gyvulių. Kaip alternatyvą jie naudoja agarą, gaminamą iš jūros augalų ar kitas medžiagas.
Receptai su želatina >>