Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Befstrogenas (autentiškas receptas)

Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Lietuvoje jau senai niekas nebemoka gaminti tikro Beef a la Stroganoff (jautiena pagal Stroganovą), todėl ir dedu tikrą autentišką befstrogeno receptą, kuris buvo gaminamas Kaune Nikolajevskij prospekt (dabar Laisvės alėja) esančiame XIX amžiuje "Metropolio" restorane rusų okupacijos laikais, tarpukario Lietuvoje, vokiečių okupacijos, netgi sovietiniais laikais, o mūsų dienomis Kauno valdininkai garsųjį "Metropolio" restoraną sunaikino, jo vietoje leisdami "verslininkams" įrengti piceriją.

Viena porcija.

Padažui reikia:
10 g lydyto sviesto
10 g kvietinių miltų
50 g jautienos sultinio
50 g naminės grietinės
5 g garstyčių
10 g pomidorų padažo
3,5 g druskos
4 g maltų juodųjų pipirų
2 g kapotų petražolių

Garnyrui reikia:
150 g bulvių fri
100 g rauginto (bet jokiu būdu ne marinuoto) agurko

Iš anksto pagamintas befstrogenas netenka tikrojo savo skonio ir aromato, todėl net restoranuose, kavinėse tikras befstrogenas gaminamas tik po to, kai jį užsako klientas. Jei Jums restorane atneš užsakytą befstrogeną po 10-15 minučių, tai tokio patiekalo neimkite, nes tai bus ne befstrogenas, o iš anksto pagamintas ir pašildytas niekalas.

Jautienos filė reikia supjaustyti išilgai 5 - 6 cm x 1 cm gabalais. Lengvai juos pamušti ir supjaustyti 2 cm x 0,5 cm piršteliais. Svogūnus supjaustyti kubeliais ir apkepinti 10 g lydyto sviesto, kol suminkštės, tada ant svogūnų sudėti 10 g miltų pavoliotus jautienos gabalėlius (jautiena neturi liestis su keptuve). Kepti ant kaitrios ugnies keletą minučių, kol mėsos gabalėliai pradės blizgėti ir tuoj nuimti bei sudėti į metalinį ar stiklinį dubenėlį, nes ilgiau kepant mėsa pradeda kietėti.
Padažui keptuvėje 10 g lydyto sviesto apkepinti 10 g miltų, atskiesti jautienos sultiniu, pridėti naminės grietinės, garstyčių, pomidorų tyrės (pastos), užvirinti ir užpilti ant mėsos, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais. Dubenėlį uždengti folija, kišti į įkaitintą orkaitę ir troškinti 15 min. 120 laipsnių temperatūroje. Patiekti befstrogeną tame pačiame dubenėlyje, padėtame ant lėkštės su šaukštu, befstrogeną užbarstyti smulkiai kapotomis petražolėmis. Atskiroje lėkštėje duoti 150 g bulvių fri ir 100g rauginto (bet jokiu būdu ne marinuoto) agurko. Porą šimtų metų autentiškas befstrogenas būdavo patiekiamas su bulvių koše.

Receptą atsiuntė Vincentas Sakas

Komentarai (58)


  • elapseelapse 2013-10-09 01:37

    elapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapseelapse


  • Maryte 2013-02-12 10:52

    na ir ivairenybe komentarų ir receptų. Aš turiu seną receptų knygą, pagal ją ir darydavau. Man gaudavosi visada skanu. Pirmiausia reikia, kad jautienos mėsa būtų kumpis arba nugarinėkuo mažiau plėvių) supjaustau plonom juostelėm, jas išmušu ir dar kartą supjaustau siaurom juostelėm, apvolioju miltuose.Pirmiausia apkepu svogūnus, juos išimu ir dedu mėsą, po to mėsą pakepu, padruskinu ir papipirinu. Viską susdedu į puodą.Į keptuvę kurioje viskas kepė įpilu karšto vandens ir jį užvirinu, išmaišau viską ir užpilu ant mėsos su svogūnais. Troškinu kol mėsa suminkštėja,jeigu mėsa gera tai labai greit minkšta tampa,kadangi gerai išmušta ir supjaustyta plonai, o ant galo įpilu grietinėlės. Ir jokių ten garstyčių ar pamidorų padažo, ar dar kažkokių priedų. Patiekiu atskiroje pusiau gilioje lėkštėje, o kitoje lėkštėje fri bulves. Šaukšelių semi befstrogeną su padažiuku ir dedi bulvyte į burnytę. Daržovės pagal pomėgius


  • audrius 2012-09-10 23:10

    Tad nereikia klaidint skaitytoju su skirtingais patiekalais...


  • audrius 2012-09-10 23:02

    ausra, cia tikru tikriausia angliska beef coblla. nesvarbu kad abu sie patiekalai gaminami is jautienos bet tikrai jie yra skirtingi...


  • Viktorija 2012-01-10 18:53

    Paskaičiau komentarus, jog mėsytė kai kuriems gavosi kieta, tad šiek tiek ruošiau kitaip, ko pasekoje man ji gavosi minkšta ir sultinga.
    - Pusdienį ją susismulkinus į pailgus ir kuo plonesnius gabaliukus marinavau su šaukšteliu garstyčių (marinuojant nuo jų minkštėja mėsytė), šlakelis alyv.aliejaus, patrupinau keleta lauro lapų, pipiriukai, ketvirtadalis svogūno, druskytė. Mėsos nemušau.
    - Toliau kepinau pagal receptą su svogūnais ir miltais, tik mėsytė man vistiek lietė keptuvę. Kepinau kol paviršius pradėjo keisti spalvą. Keletą min.
    - Padažas pagal rec., tik šiek tiek daugiau sultinio, man patinka skystesni padažai.
    - Pašoviau į įkatintą orkaitę nurodytam laikui.


  • To Rita 2011-12-12 16:49

    Ritai tai pasigydyti reiketu, zmogus gera valia idejo recepta, tai ko cia lieti savo vidines ismatas? Jei bloga nuotaika, nereikia gadinti eterio. Cia kai kuriems kitiems irgi galioja.
    O autoriui aciu uz recepta.


  • Vaidas 2011-08-13 12:54

    Pasigaminau si recepta. Vertinu 9 balams pagal skoninguma. Nes teke buvusios tarybu sajungos salyse ragauti.tokio skanaus neteko ragauti.


  • bobikas 2011-03-05 17:27

    Tikrame recepte turetu buti kartu su svogūnais pakepinti grybai.


  • Bicelis 2011-02-18 09:57

    TURĖJAU OMENYJE VALDĄ


  • Bicelis 2011-02-18 09:19

    Tavo receptas neblogas tik viena problema, klaida ar kaip pasakyti, NIEKAD NENAUDOKIT VIŠTINOS , JAUTIENOS AR PANAŠIŲ SKONIO SULTINIO KUBELIŲ, geriau jau vanduo.


Daugiau receptų