Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Legendinis medaus tortukas
AUTORIUS:
Elinda
INGREDIENTAI:
1 stiklinė cukraus
0.5 stiklinės graikinių riešutų
150 gramų medaus
3 vienetai kiaušinių
2 stiklinės kvietinių miltų
500 mililitrų grietinėlės (35 % riebumo)
1 arbatinis šaukštelis sodos (su kaupu)
200 gramų grietinės
0.6 vieneto kondensuoto pieno (virtas, indelis)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Kiaušinius ištrinti su cukrumi bei soda.
Įmaišyti grietinę ir medų. Jei medus susicukravęs, jį pirmiausia reikia ištirpinti vandens vonelėje ar mikrobangėje ir atvėsinti.
Suberti miltus, stambiai sukapotus riešutus ir išmaišyti.
Tešlą supilti į formą ir iškepti pagrindą.
Jei forma mažesnė nei 26 cm skersmens – kepti du pagrindus.
Kepti apie 20 min. 220 laipsnių temperatūroje. Su mediniu pagaliuku patikrinti ar iškepė. Jei kepinio viršus pradės ruduoti, o tešla viduje dar bus žalia – formos viršų uždengti su folija.
Kremui grietinėlę išplakti iki standžių putų ir palaipsniui, po 2–3 šaukštus, įmaišyti šaltą virtą kondensuotą pieną (išvirtą ant silpnos ugnies 3 val.).
Pagrindą (ar pagrindus) ataušinti, perpjauti į dvi dalis ir gausiai pertepti grietininiu kremu su virtu kondensuotu pienu.
Keli patarimai:
*Sodą sumaišau pačioje pradžioje su kiaušiniais ir cukrumi. Sodos gesinti nereikia, nes ji sureaguos su medumi ir grietine. Be to, visi produktai sumaišomi labai greitai – per 1 min.
*Patepti tik formos dugną, sienelių tepti negalima, nes biskvitas iškeps su kupra centre. Patogu formos dugną iškloti folija ar kepimo popieriumi, jį patepti aliejumi be kvapo.
*Šiam tortui tinka bet koks kremas išskyrus baltymų – geriausiai bet koks sviestinis kremas. Galima išsukti sviestą su virtu kondensuotu pienu, bet su grietinėle tortas gaunasi švelnesnis, lengvesnis. Vietoj kondensuoto pieno galima pabandyti naudoti nugą (konditerijos gaminys su riešutais).
*Kremui galima naudoti grietinėlę arba grietinę, priklausomai nuo to, kokį skonį norite gauti – saldesnį ar rūgštesnį. Kremą su grietinėle reikia naudoti iškarto po paruošimo. Jis gaunasi skystokas. Jei naudosite labai tirštą grietinę – lakštai gali nepersigerti, reikia įmaišyti dalį skystesnės grietinės į tirštąją. Aš kaimišką grietinę visada skiedžiu su parduotuvine grietine.
*Pagrindus geriau kepti storesnius, o po to supjaustyti.
*Pagamintas tortas gali pastovėti 2 dienas šaldytuve, bet geriausias jis būna po 12 val. – grietinėlė labai gerai persigeria, todėl kuo jis ilgiau stovės – tuo plonesnis bus kremo sluoksnelis.
*Kremu pertepti tik gerai atšalusius lakštus!
Papuošti galima įvairiai - nuo riešutų drožlių iki šokolado gabaliukų.
Skanaus!

Legendinis medaus tortukas

Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Kiaušinius ištrinti su cukrumi bei soda.
Įmaišyti grietinę ir medų. Jei medus susicukravęs, jį pirmiausia reikia ištirpinti vandens vonelėje ar mikrobangėje ir atvėsinti.
Suberti miltus, stambiai sukapotus riešutus ir išmaišyti.
Tešlą supilti į formą ir iškepti pagrindą.
Jei forma mažesnė nei 26 cm skersmens – kepti du pagrindus.
Kepti apie 20 min. 220 laipsnių temperatūroje. Su mediniu pagaliuku patikrinti ar iškepė. Jei kepinio viršus pradės ruduoti, o tešla viduje dar bus žalia – formos viršų uždengti su folija.
Kremui grietinėlę išplakti iki standžių putų ir palaipsniui, po 2–3 šaukštus, įmaišyti šaltą virtą kondensuotą pieną (išvirtą ant silpnos ugnies 3 val.).
Pagrindą (ar pagrindus) ataušinti, perpjauti į dvi dalis ir gausiai pertepti grietininiu kremu su virtu kondensuotu pienu.
Keli patarimai:
*Sodą sumaišau pačioje pradžioje su kiaušiniais ir cukrumi. Sodos gesinti nereikia, nes ji sureaguos su medumi ir grietine. Be to, visi produktai sumaišomi labai greitai – per 1 min.
*Patepti tik formos dugną, sienelių tepti negalima, nes biskvitas iškeps su kupra centre. Patogu formos dugną iškloti folija ar kepimo popieriumi, jį patepti aliejumi be kvapo.
*Šiam tortui tinka bet koks kremas išskyrus baltymų – geriausiai bet koks sviestinis kremas. Galima išsukti sviestą su virtu kondensuotu pienu, bet su grietinėle tortas gaunasi švelnesnis, lengvesnis. Vietoj kondensuoto pieno galima pabandyti naudoti nugą (konditerijos gaminys su riešutais).
*Kremui galima naudoti grietinėlę arba grietinę, priklausomai nuo to, kokį skonį norite gauti – saldesnį ar rūgštesnį. Kremą su grietinėle reikia naudoti iškarto po paruošimo. Jis gaunasi skystokas. Jei naudosite labai tirštą grietinę – lakštai gali nepersigerti, reikia įmaišyti dalį skystesnės grietinės į tirštąją. Aš kaimišką grietinę visada skiedžiu su parduotuvine grietine.
*Pagrindus geriau kepti storesnius, o po to supjaustyti.
*Pagamintas tortas gali pastovėti 2 dienas šaldytuve, bet geriausias jis būna po 12 val. – grietinėlė labai gerai persigeria, todėl kuo jis ilgiau stovės – tuo plonesnis bus kremo sluoksnelis.
*Kremu pertepti tik gerai atšalusius lakštus!
Papuošti galima įvairiai - nuo riešutų drožlių iki šokolado gabaliukų.
Skanaus!

Receptą atsiuntė Elinda

Komentarai (49)


  • Dalė 2016-12-22 20:59

    Šį orta kepu ne pirma kartą ir visados gaunasi labai puikiai ,ir visi pirštus laižo.


  • Rima 2014-11-09 17:15

    cia ne nepanasu i medaus torta


  • patrulis 2014-04-11 09:31

    jeginis reikalas


  • asta 2013-12-09 09:33

    cia jau ne legenda , o iskrypimas . jei dadedat kazka papildomai tai keiskit pavadinima


  • RimaMi 2013-04-19 12:13

    Ir dar čia papuošta skrudintomis kokosų drožlėmis ir tarkuotu šokoladu. Skaniai gaunasi ir kaip recepte duota su virtu kondensuotu pienu arba rududu galima imti (keistais čia matais nurodyta, kad 0,6 indelio viro kondensuoto pieno), iš tiesų dėkit 1 indelį rududu ir patarčiau grietinėlės arba grietinės (puikiai tinka čia grietinė!!!) kiekį pasididinti, nes kremo per mažai ten gaunasi. Jei su grietinėle-rududu darysit, per saldžiai gausis, reik kažko rūgštelėjančio būtinai įdėti, želės, kokių nors vaisių, arba biskvitus tiesiog rūgščiu džemu patepkit. Skanaus!


  • RimaMi 2013-04-19 12:10

    Na gražiausia, kam reikėjo pavogti mano torto nuotrauką, nukirpot nuo jos buvusius mano inicialus ir dar uždėjot gaspadinės ženklą!!! Kas manęs paklausė ar galima panaudoti nuotrauką? Ir taip daro save gerbiantis receptų tinklapis??? Gėda! Ir koks gi jis "legendinis medutis", jeigu aš pati receptą suradau viename rusaičių forume, jį išverčiau iš rusų kalbos, čia gi kone žodis žodin nukopijuotas mano vertimas, torto tikrasis pavadinimas "Medaus-grietininis tortas". Abejoju ar išvis mergina įkėlusi šį tortą jį pati kepė!!! Be to, recepte nenurodyta svarbiausia, kad toks torto variantas kaip atrodo nuotraukoje buvo darytas su mano pakeitimais, t.y. kremas buvo darytas taip: imta 1 litras grietinės, indelis nevirto kondensuoto pieno, 30 g želatinos, pagal skonį cukraus pudros, į kremą dar įdėta želės kūbelių. Darant su želatina biskvitus reikia sulaistyti būtinai! Biskvitas atitinka, gaunasi puikus! Nu kažkas baisaus, dalį recepto nukopijavo, kitą dalį paliko, bardakas, kam klaidinti žmones nesuvokiu.


  • egle 2011-12-27 20:40

    na toks kurį aš kepu, tai visiškai skiriasi ir gaminimo būdas ir patys produktai kitokie.


  • erika 2011-12-03 20:09

    o ciaturi buti dirbtinis medus?ar ne? :-)


  • Padėkit 2011-11-22 20:19

    Nagi padėkit kuri nors... Kaip perpjauti tolygiai tą pagrindą?.. Su peiliu neišeina, su siūlu neišeina. Gal čia dviejų žmonių darbas? Gal kuri žinot kokį triuką?


  • loreta 2011-11-21 17:31

    LABAI SKANUS TORTAS :jee:


Daugiau receptų