Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sūdyti grybai

Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Sūdymui tinkami visi valgomieji grybai (tiek kepuraitės, tiek ir kotai). Rekomenduojama sūdyti kiekvieną grybų rūšį atskirai, bet dažniausiai sūdomi grybų mišiniai. Pirmiausia grybai labai švariai nuvalomi ir nuplaunami.
Pirmiausia grybai surūšiuojami. Tas labai svarbu, nes visus karčiuosius grybus, pvz., grūzdus ir kt., būtinai reikia 3—4 dienas mirkyti šaltame vandenyje, kasdien jį pakeičiant. Po to jie sūdomi, kaip visi kiti grybai: dedami 5—6 cm storio sluoksniais į statinaitę, pabarstant druska (10 kg grybų— 1 kg druskos). Į statinaitės dugną ir ant grybų viršaus dedama prieskonių: krapų, pipirų, lapelių, gvazdikėlių. Grybai uždengiami marle bei dangteliais ir paslegiami akmeniu. Po 3—4 dienų grybai susislegia ir nusėda, atsiranda sulčių. Indas papildomas šviežiais grybais, kurie taip pat apibarstomi druska, ir paviršius vėl užtaisomas kaip anksčiau.
Po 25—35 dienų grybai tinkami vartojimui.
Žiemos metu, kai sultys nusenka, marlė nuimama, išplaunama, ant grybų užpilama išvirto ir atšaldyto sūrymo (10 L vandens — 500 g druskos), kad grybai visą laiką būtų apsemti.

Komentarai (3)


  • edmundas 2013-10-16 18:34

    agurkai ,kopustai be abejones skaniau statineje kaip ir geras konjakas...grybus irgi butu saunu sudyti taip pat ,bet ...nevisi mes galim tai sau leist tad tinka bet koks indas ,zinoma jis turi buti skirtas maistui laikyti ir nebijoti druskos ,nerudyti..papildomo skonio neprides bet ir nesugadins.


  • G.A 2011-09-02 20:42

    nieko nesupratau neparasyta kiek laiko virti... tik apie karciuosius grybus daug visko.. tai ka daryti jei turi geru grybu ?


  • alma 2009-09-10 19:18

    tai dar statines ieskoti? Gal galima puode?


Daugiau receptų