Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Tikrasis duonos raugas

Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, maišyti, kol pasidarys košė, uždengti drėgnu rankšluosčiu, pastatyti į šiltą vietą 2 valandoms. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima. Raugas gali perrūgti, jei nebus ruošiamas 30 - 35 C temperatūroje.

Senovėje šį raugą naudodavo duonos ir girų gamybai, taip pat putrų (verdamos rūgščios sriubos su įvairiais mėsų, paukštienos, žvėrienos, žuvienos, daržovių priedais) bei jukų (virtų kraujinių su įvairiais priedais) ruošimui.

Receptą atsiuntė Vincentas Sakas

Komentarai (15)


  • Gintas 2014-01-05 22:03

    Ignai parasyk i mano regintis@yahoo.com kaip su tavimi susisiekti. Krosnius.lt taves nerandu


  • Feliksas 2013-12-05 15:51

    Keistas ir Igno raugo receptas - labai sudėtingas ir ilgai gaminamas. O ten viskas superpaprasta: nusipirksit pvz. Malsenos ar kitų pilno grūdo miltų ir ant jų pokelio rasite paprastą ir aiškų receptą, kaip pasidaryti raugo ir išsikepti duonos. Tereikia viską tiksliai daryti kaip parašyta ir duonutė bus tokia, kokios norite. Pvz., aš kepdamas nededu cukraus, tai būna sveikesnė.


  • Ignas 2013-04-11 12:06

    Noriu pridurti, busimo raugo stiklainio turinys neturi virsyti 1/3


  • Ignas 2013-04-11 12:00

    Pagal si pateikta recepta augas nesigaus.
    Nesu as kulinaras, bet rauga siulau gamintis taip:
    0,7 litro stiklainyje (jokiu budu ne plastmaseje ar aliuminio induose) sumaisyti PILNO GRUDO RUGINIU MILTU su VASAROS SILTUMO VANDENIU (25C. temperaturos). Misinio skystumas turi buti toks, kaip jogurto, arba parduotuvines grietines. Sumaisyta misini prisukti dangteliu, bet visiskai neuzsukti (dujoms iseiti). Stiklaini uzdengti ranksluosciu (nuo sviesos) ir laikyti 25-30 C. temperaturoje. Laikymo laikas priklausys nuo temperaturos, bet saugokite nuo aukstenes temperaturos nei 30 C, nes jau nebesigamins mums reikiamos bakterijos Kuo temperatura aukstesne, tuo raugas pasigamins greiciau, bet tam reikes apie 4 paru. Stiklainio turinio rugimo laiku neplakti, nemaisyti ar kitaip jo ne... Tiesiog ji reikia palikti ramybeje. Raugas bus isruges, kai rauge atsiras apie 2-3 mm dydzio oro burbuliukai, tada stiklaini pradare ir rauga pamaise pauostyti. Turi kvepeti svelnia , nosiai malonia rugstele, panasia i duona. Jei kvepia kitokiu kvapu (acstu, stipria rugstimi ir t.t.), ar raugas pradejo pelyti reiskia raugas nesigavo ir viska reikia kartoti is naujo, tik gavus kitu PILNO GRUDO RUGINIU miltu. Kodel tai atsitiko? Turbut nebuvo islaikytas temperaturos rezimas (temperatura per didele, arba per maza) miltu grudai nebuvo kokybiski, juose islikes pelesinis grybas ir t.t. Bet jei jums gavosi sis raugas toki pat procesa pakartokite 3-5 kartus tik i misini idekite po virtuvini sauksta ankstesniojo raugo. Taigi i antra misini idekite pirmojo, o i treciaji idekite sauksta raugo is antrojo raugo ir taip kartokite iki 5 kartu. Visi raugai turi kvepeti duonos kvapu tai reiskia, kad rauge susidare pieno rugstis (taip vadinama duonos rauge vyraujancios bakterijos) Si rugstis dalyvauja pieno, jogurto, kopustu rugime, jos yra net zmogaus organizme. Kam tie kartojimai, ogi tam, kad gautusi isgrynintas ir geras duonos raugas. Nors cia ir diskutuotina, bet taip daro daugelis ir geriau eksperimentuoti su keleta saukstu miltu, nei gailetis neiskilusios duonios ir sugadinus keleta kg miltu. Beto raugai kiekvienu namu skirtingi, nes skirtingu namu skirtinga aplinka (bakterijos, temperaturos ir t.t.) Nes net duonos gaunasi ne vienodo skonio, nors jos gali buti gaminamos identiskais receptais ir technologijomis. Duona ir jos raugai lietuvoje truputi mistifikuoti, seniau nesidalindavo raugais ir tiketa, kad su raugu atiduodama namu laime, jaunamartes isvykdamis su savimi pasiimdavo duonos rauga, meterys "avo dienomis" nekepdavo ir net nesisukiodavo apie duonkubili ir t.t. Kazkiek tiesos tame yra, nes dabar mokslas irodo, kad ivairiems cheminiams procesams labai itakoja aplinka. Taigi sis raugas tinka juodos rugines duonos kepimui. Dar klausimas kaip pasidaryti kvietini rauga, baltos duonos, pyragu, ir kitu gaminiu kepamu is kvietiniu miltu. Viskas paprasta, kai jau turesite tikra rugini rauga ( pries tai ji prarugine 3-5 kartus, tai uzmaisykite kvietiniu miltu su vasarosilciu vandeniu ir idekite sauksta ruginio raugo. Uzrauginti uzteks tik viena karta. Kaip rauga laikyti? Rauga reikia laikyti saldytuve, ne pacioje jo salciausioje vietoje (apie10C), jei kepate retai tai kas savaite rauga reiketu vis pamaitinti naujomis VISO GRUDO RUGINIAIS MILTAIS (rudini rauga) arba kvietiniais miltais (kvietini rauga) ir VASAROS temperaturos vandeniu santykiu saukstas ir saukstas. Palaikyti ji 3-4 valandas silumoje ir vel i saldytuva. Jei rauga norite islaikyti ilgam ir neturite laiko maitinimams, siulau jau pagaminta rauga sudziovinti kambario temperaturoje ir ji rankomis sutrinus i miltus suvinioti popiereli ji "aslepti" saldiklin. Sis raugas isliks gyvas desimtmecius, ji atgaivinsite naudodami tik PILNO GRUDO RUGINIU miltu ir VASAROSILCIO vandens misiniu i ji supilus saldiklyje issaudota rauga. Tokiu budu siulau issisaugoti rauga tuo atveju, jei jus pamirsite atsideti rauga kitam kartui (o taip nutiko man ne karta). Man teko matyti sauso duonos raugo (ne duonos misinio) kiekviename Svedijos prekybos centre Sis raugo gaminimo budas jau daugelio ispabdytas, pasiteisines. Kantrubes ir Sekmes.


  • asta 2013-04-10 16:41

    jau kai pamatau, kas sakas rašo, tai iš karto aišku bus eilinė nesąmone


  • oksana 2012-04-20 14:49

    as is vis nekarto nekepiau duonos bet lb noreciau ismokt gal kas galetu duot normalu recepta miegstu duona su saulegrazom,ir normalei gal paaiskint kaip darosi sitas raugas.is anksto aciu


  • Arnas 2011-06-07 20:35

    na nuskaiciau cia apie raugo gamyba. as pats kepu jau keleta metu duona ir tikrai per 2 val. raugo nebus nebent mieliu primaisius - tada ir ant sniego nereiks tiek laukt . O as tai gaminuosi rauga kai buna apsiniauke ir silta tada ir kyla gerai (vasara per nakti ) ir skanesnis gaunasi , o kas del tu maitinimu tai rauga maitini ir saugai kai nori issisaugot tam tikros rusies ir skonio bakterija, asmeniskai as neuzsiimineju tokiom nesamonem ir kekvienam kepimui gaminuosi nauja, nes issisaugoti rauga BUTINAI reikia azuolinio indo ir atitinkamu salygu kitu atveju cia tik bobuciu ismislas.
    Skanaus !


  • Daiva 2011-02-11 22:13

    Labas Ignai gyreisi, kad turi penkis duonos receptus buk geras pasidalink jais.


  • Ignas 2011-01-18 16:57

    Taip greitai duonos raugas neišeis
    Bet aš ne dėl to..., bet
    Mes su žmona turime 5 receptus duonos su natūraliu raugu ( be mielių). Įdomu butu pasidalinti kitais, įdomiais receptais, pasidalinti patirtimi.
    Musu receptai (žinoma ne musu, bet senoliu palikimo):
    1 Paprasta rugine duona
    2 Paprasta kvietine duona
    3 Pusiau plikyta kvietine duona
    4 Plikyta kvietine duona
    5 Sveikuoliu duona (su avižomis)(be mielių)
    Į šias duonas galima dėti įvairius priedus (džiovintas įvairias sėklas (riešutus, saulėgrąžas, kalendra, kmynus ir t.t.), džiovintus vaisius (slyvos, obuolius, spanguoles, vyšnias, braškes, abrikosus) džiovintas žoleles ( morkas, poras, Kada nors maginsiu meta… ir t. t.)
    Beje duonos raugą galima užsiauginti ir pačiam, kaip ir ji ilgai išlaikyti- sudžiovinta. Taigi nėra būtina taip saugoti, kaip straipsnyje rašoma. Sudžiovinta duonos raugą galima siusti paštu (voke)Ir dalintis su visais norinčiais, nes duonos raugas neišneš turto paskui save
    šeimininkes, pasidalinkime receptais
    Beje maniške turi maisto technologes išsilavinimą.
    Pareklamuosiu save , klientams naujai pasistačiusiems krosnį mokinu išsikepti duona.
    Mano kontaktus rasite krosnius.lt
    Lauksiu laiškučių apie Jūsų duonele (šis komentaras buvo skirtas kitam, panašiam straipsniui apie duoną)
    Iki malonaus…
    Ignas


  • Čeknoriaus raugas? 2010-12-23 01:48

    Matyt Vinsentas toks kietas kulinaras kad jo miltų sauja užpilta vandeniu jau per pora valandų "utoja šniokščia ir burbuliuoja". Eiliniam žmogeliui reikia tą raugą kokias keturias-penkias dienas rauginti.


Daugiau receptų

Kraunama daugiau...