Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Ką verta žinoti apie raudonąją arbatą?

Ką verta žinoti apie raudonąją arbatą?

Lietuvoje raudonoji arbata yra gana populiari, tačiau dėl spalvos ją daugelis tapatina su vaisine. Raudonosios arbatos tėvynė - Pietų Afrika, kurioje auginama ir vertinama dviejų rūšių raudonoji arbata: Pietų Afrikos aukštikalnių Rooibos ir medaus krūmo arbata.

Žodis „rooibos" reiškia „raudonas krūmas". Šią arbatą prieš maždaug 300 metų pamėgo Pietų Afrikos aukštikalnėse gyvenanti Khoi gentis. Vykstant kolonizacijai XIX-XX amžiuje ją pamėgo ir Europiečiai.

Rooibos arbatos derlius vasarą dažniausiai nuimamas rankomis, po to smulkinamas tabako pjaustymo mašina, vėliau, fermentacijos metu  ši įgauna jai būdingą spalvą, skonį ir puikų aromatą. Gaminant šią arbatą ji galiausiai yra sterilizuojama garuose, džiovinama ir pakuojama.

Tuo tarpu medaus krūmo arbata gaminama iš Pietų Afrikoje augančio krūmo lapų. Šios raudonosios arbatos fermentavimo procesas vyksta daug ilgiau. Lapeliai įgauna saldų skonį ir aromatą.

Raudonoji arbata pasižymi tuo, jog paruošus tokią arbatą, ją galima laikyti ženkliai ilgiau nei kitas, nes ji nesioksiduoja. Šilta ar šalta ji gali būti gardinama indiškais prieskoniais, cinamonu, vanile, imbieru ar net pienu, grietinėle. Aišku, derėtų nepamiršti, jog raudonoji arbata yra labiau vaistinė, todėl ją patartina gerti norintiems gyventi sveikiau.

Ši arbata padeda kovoti su alergijomis. Taip pat joje yra fenolio rūgšties, kuri turi antibakterinį poveikį. Dėl to ji puikiai tinka žmonėms, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų..

Mokslininkai nustatė, jog arbatoje taip pat gausu įvairių žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų - geležies, kalio, kalcio, fluoro, magnio, cinko. Manoma, jog ši arbata sumažina tikimybę susirgti vėžiu. Arbatoje visiškai nėra kofeino, o taninų - labai nedaug, todėl ją net ir prieš miegą gali gerti įvairaus amžiaus žmonės. Taip pat vertėtų žinoti, jog raudonoje arbatoje gausu vitamino C, todėl arbata puikiai padeda stiprinti imuninę sistemą ar tiesiog atgauti jėgas po sunkios darbo dienos.

Raudonąją arbatą, kaip ir žaliąją, patartina užplikyti ne karštesniu nei 90 laipsnių karštumo vandeniu, kad nesusilpnėtų jos gydomosios savybės!

Komentarai