Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kelionė po garsiausias pasaulio virtuves

Kelionė po garsiausias pasaulio virtuves

Keliaujant po užsienio šalis norisi ne tik kuo geriau pažinti svečią kraštą, jo kultūrą, tradicijas, bet ir paragauti vietinio maisto. Paskanauti nacionalinių patiekalų yra gardu bei naudinga, nes sugrįžus po kelionių namo, nesunkiai paruošiamus patiekalus galite pasigaminti patys. Jeigu kaip tik planuojate atostogas svečioje šalyje, vartojimo kreditas – patogus būdas skolintis svajonių ir poreikių įgyvendinimui. Planuojant kelionę savarankiškai, nepamirškite pasidomėti, kokius objektus turite aplankyti, ar kelionės metu verta nuomotis automobilį, ar šalyje puikiai išvystyta viešojo transporto sistema, į kokias kavines ar restoranus, gaminančius nacionalinius patiekalus, rekomenduojama užsukti. Kiekviena užsienio šalis išsiskiria savitu maistu, jo gamyba bei pateikimu, todėl siūlome pasižvalgyti po garsiausias pasaulio virtuves.

 

Italų virtuvė nuo seno garsėja maistingu ir gardžiu maistu. Italija laikoma kavos rūšies espreso, parmezano sūrio, Parmos kumpio, spagečių ir picų šalimi. Tradicinėse italų šeimose stalai lūžta nuo patiekalų gausos, o jų receptai yra perduodami iš kartos į kartą. Taip pat Italijos virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje, nes jos tradiciniams patiekalams paruošti yra naudojami Viduržemio regione aptinkami ingredientai, kurių tarpe – gausus daržovių, žuvies bei prieskonių derlius. Svečiuojantis Italijoje nepamirškite paragauti itališko deserto, gaminamo iš maskarponės sūrio, picos su Parmos kumpiu, spagečių su Bolonijos padažu ir tradicinės kapučino bei espreso kavos.

 

Prancūzija – ne tik aukštosios mados sostine tituluojama šalis, bet ir rafinuota virtuve pasižyminti vietovė. Nacionalinis šalies pasididžiavimas – sūriai, kurių rūšių čia yra daugiau nei 800. Vienas garsiausių ir geriausių Prancūzijos sūrių – rokforas, tituluojamas vienu geriausiu mėlynųjų sūrių visame pasaulyje. Gurmaniški patiekalai kaip sraigės, varlių šlaunelės, austrės ir kitos jūros gėrybės yra neatsiejami nuo Prancūzijos virtuvės. Itin ploni lietiniai, svogūnų sriuba, sūrių suflė ir tokiomis žolelėmis kaip bazilikai, čiobreliai, levandos, peletrūnai, rozmarinai gardinami patiekalai šiai vakarų Europos virtuvei suteikia savito ir išskirtinio skonio. Dauguma prancūzų savo ryto neįsivaizduoja be šviežiai kepto krosano su kavos puodeliu, prancūziško pyrago, Nicos salotų ar kito paryžietiško patiekalo.

 

Graikų virtuvė yra laikoma viena seniausių ir garsiausių pasaulyje. Turbūt daugelis yra girdėję bei ragavę graikiškas salotas su fetos sūriu. Šis sūris garsėja tuo, jog yra gaminamas iš ožkų ir avių pieno. Graikijoje populiarūs įvairios mėsos patiekalai, ant grotelių kepta žuvis, pyragėliai su sūriu. Graikai ypač mėgsta įvairias jūros gėrybes, alyvuoges, kurių rūšių Graikijoje - apstu. Konditerijos gaminiai čia yra labiau vartojami negu įvairios sriubos, matyt, dėl karšto klimato. Viešint Graikijoje rekomenduojama paragauti vietinės anyžių degtinės ir užsisakyti patiekalą su tradiciniu graikišku padažu – tzatziki. Jis yra gaminamas iš jogurto, agurkų, česnakų bei kitų prieskonių.

 

Dar viena visame pasaulyje garsi virtuvė – kinų. Pasak Kinijos kulinarų, kiekviename patiekale turi atsispindėti saldus, aštrus, rūgštus, kartus ir aštrus skoniai. Rytų Azijos virtuvės patiekalai neįsivaizduojami be ryžių, sojos padažo, sezamų aliejaus, kininių grybų, o jeigu visuomet svajojote paragauti ryklio pelekų sriubos – Kinijos virtuvė yra vieta, kurioje galite užsisakyti šį neįprastą patiekalą. Vieni populiariausių šalies patiekalų: baklažanai su saldžiarūgščiu padažu, kiniška kiauliena su cukrumi, žuvis saldžiarūgščiame padaže, daržovių ir kiaulienos troškinys. Taip pat Kinijos virtuvė garsėja arbatos kultūra, specialiais jos gėrimo ritualais bei ryžių plantacijomis ir iš jų gaminamais patiekalais.

 

Tradicinis Meksikos virtuvės patiekalas – takos, gaminamos iš kukurūzinės arba kvietinės tortilijos, į kurią susukami įvairūs įdarai. Takos tapo populiariu patiekalu ne tik Meksikoje, bet ir Europos, Amerikos žemynuose. Dauguma meksikiečių patiekalų yra gardinami aitriosiomis paprikomis, todėl šią virtuvę ypač mėgsta aštrių pojūčių pasiilgę asmenys. Dar vienas puikiai žinomas šalies patiekalas – meksikietiški kukurūzų traškučiai, vadinami nachos. Šie traškučiai Meksikoje yra mirkomi į gvakamolės padažą, kuriam pagaminti reikia trintų avokadų ir prieskonių. Aštriai paruoštos pupelės – viena pagrindinių Meksikoje augančių daržovių, todėl įvairūs troškiniai ar patiekalų garnyrai yra ruošiami naudojant būtent šias ankštines daržoves ir gardinant jas aštriais prieskoniais. Taip pat regione yra paplitusios kukurūzų burbuolės, iš kurių vietiniai gyventojai kepa duoną ir gamina kitus nacionalinius patiekalus.

 

Viena sveikiausių pasaulio virtuvių tituluojama indų virtuvė išsiskiria tuo, jog šalyje maistas yra valgomas rankomis, nes įrankiais čia naudojamasi itin retai. Prieskonių mišiniais, vadinamais masala, yra gardinami visi šalies patiekalai. Indijoje paplitęs vegetarizmas, todėl čia yra suvalgoma daug ryžių, tradicinių duonos paplotėlių, grūdų, sriubų, daržovių. Indijoje vartojama daug aštrių prieskonių, kuriais gardinami pagrindiniai patiekalai, o desertams yra populiaru rinktis manų chalvą, cinamonu, kalendra, gvazdikėliais gardintus ledus bei pudingą. Taip pat daugumoje Indijos patiekalų, naudojant įvairius prieskonius bei žoleles, išsiskiria net šeši skoniai: kartus, rūgštus, sūrus, aitrus, saldus ir aštrus. Indijos virtuvės patiekalai šiek tiek skiriasi priklausomai nuo regiono, o pritrūkus energijos indai rekomenduoja išgerti karštą juodos arbatos puodelį su kardamono sėklomis, imbieru, pienu ir cukrumi.

Gairės:

Komentarai