Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Mangas - vaisius, kuris jums patiks

Mangas - vaisius, kuris jums patiks

Tarp egzotinių vaisių karaliumi galima vadinti mangą. Tai vaisius, kurio skonį pirmieji jį pradėję auginti Malaizijos aborigenai, apibūdindavo kaip dievišką. Pagal formą beveik kiekvienas mango vaisus primena žmogaus širdį.  Nesunokę mango vaisiai būna tamsiai žalios spalvos, tokius juos nuskina ir veža į parduotuves, kur jie labai greitai per dvi tris dienas sunoksta - pasidaro raudonai geltoni.

Gerai prinokęs vaisius yra didelis, tvirtas. Nepirkite mažų vaisių, nes juose nedaug minkštimo. Jeigu vaisiaus oda sutrūkinėjusi, vaisius jau pernokęs.

Laikyti mango vaisius reikia šaldytuve, nes jie gana greitai genda. Valgomi mangai dažniausiai termiškai neapdoroti. Jų gaivus skonis ypač tinka po aštraus ir karšto maisto. Iš vaisių galima gaminti įdarą pyragams, dedama jų ir į salotas, pieno kokteilius, gaminamas padažas žuvies patiekalams. Lengvas mango skonis gerai dera su jūros produktais. Iš šių vaisių verdama uogienė bei džemai.

Medicinos tikslais mango vaisiai vartojami sergant diarėja. Juose gausu kalcio, fosforo ir vitaminų B ir C. Rekomenduojama jų vartoti esant dantenų ar burnos ertmės uždegimams, jei skauda pilvą, taip pat peršalus.


Svarbu:
Vienu kartu nereikėtų prisivalgyti daug mangų, nes jie gali sutrikdyti virškinimo sistemos veiklą.
Šie vaisiai nedera su alkoholiu.


Mangų ir pipirų salotos

Reikės:
- 1 didelio mango,
- 4 šakelių kalendros,
- skiltelės česnako,
- 4 žiupsnelių cukraus,
- 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių,
- aštraus žaliojo pipiro,
- žiupsnelio raudonųjų pipirų
- 3 šaukštų salotų padažo.

Žaliąjį pipirą supjaustykite griežinėliais, suplėšykite kalendrą, mangus supjaustykite šiaudeliais. Išspauskite česnaką, sudėkite cukrų, žaliąją citriną ir padažą. Sumaišykite. Sudėkite mangus ir pipirus. Prieš patiekiant ant stalo apibarstykite kalendra ir raudonaisiais pipirais.

 


Komentarai