Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Ajerai

Ajerai
Ajeras (Acorus calamus), tai daugiametis žolinis augalas. Stiebas status, nešakotas, 60—100 cm aukščio, iš vienos pusės latakiškas, iš priešingos — su aštria briauna, prie pagrindo rausvas, dažnai šviesiai violetinio atspalvio. Žydi gegužės—birželio mėnesiais. Tai augalas — išeivis iš Kinijos ir Indijos. Tik ten gyvena vabzdžiai, sugebantys apdulkinti ajero žiedus. Vaisius — sausa, pailga, raudonos spalvos uoga. Požeminis organas — horizontaliai besidriekiantis šakniastiebis, iš kurio į viršų auga žiedkotis ir lapai, į apačią — daugybė šaknų. Šakniastiebis storas, turi daug pusmėnulio formos randų — nukritusių lapų pėdsakų, iš viršaus gelsvai žalias arba geltonas, viduje — baltas, rausvo atspalvio, minkštas, kempiniškas. Šakniastiebiai auga negiliai, todėl juos lengva iškasti. Visos augalo dalys, ypač šakniastiebis, yra stipraus malonaus kvapo. Auga upių, ežerų ir kitų vandens telkinių krantuose, taip pat pelkėtose vietose. Dažnai sudaro sąžalynus be kitų rūšių augalų, kartais su viksvų, asiūklių priemaiša. Ajero šakniastiebyje yra eterinio aliejaus, krakmolo, rauginių medžiagų, askorbino rūgšties. Lapuose taip pat yra eterinio aliejaus ir šiek tiek rauginių medžiagų.
Receptai su ajerais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...