Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Avinžirniai

Avinžirniai

Avinžirniai - stambūs dideli balkšvi raukšlėti žirniai, senovėje auginti ir mūsų Lietuvos kaimuose. Avinžirniai - archaiška kultūra, kultivuota Pietų Azijoje jau prieš 9000 metų. Lengvai įsisavinami ir labai vertingi dėl savo baltymų, jogo virtuvėje pilnavertiškai pakeičia mėsos baltymus. Avinžirniai plačiai naudojami visame pasaulyje. Lotynų Amerikos virtuvėse ir visose kitose ispaniškai kalbančiose šalyse juos vadina "garbanzo", rusai - "турецкий горошек". Italijoje avinžirniai vadinami "ceci" ir iš jų miltų kepami papločiai, JAV ir kitose anglakalbėse šalyse avinžirnius vadina "chickpeas". Artimųjų Rytų šalyse avinžirnius trina į paštetą, taip vadinamą "Hummus" arba gruzdina "Falafel" - avinžirnių gruzdukus. Ne mažiau šie žirniai mylimi ir Indijoje, kur patiekiami įvairiuose jogurto ir pomidorų padažuose. Jie tinka prie įvairių daržovių, o sriuboje gali puikiai pakeisti bulves. Avinžirnių miltai Indijoje vartojami taip plačiai, kaip pas mus kvietiniai miltai. Iš jų gaminami saldumynai, "papadamai", "pakoros" ir pan

Receptai su >>