Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Dašiai

Dašiai
Dašis — lūpažiedžių šeimos vienmetis žolinis apie 30 cm aukščio augalas šakotu stiebu, linijiškai lancetiškais lapais. Žiedai smulkūs rožiniai ar violetiniai su raudonomis dėmelėmis, susitelkę netikrais menturiais. Manoma, kad darželinis dašis kilęs iš Pietų Europos. Viduramžiais jis buvo vartojamas kaip pigus prieskonis ir auginamas vienuolynų soduose. Kaukaze dašis savaime auga šiukšlynuose, akmenuotose nuokalnėse. Jis auginamas Kryme, Altajuje, Vidurinėje Azijoje. Dašyje yra daug eterinio aliejaus, jis suteikia augalui savotišką kvapą. Jo lapai vartojami kaip prieskonis. Jie nupjaunami iki žydėjimo, nes vėliau augalas nekvepia. Lapai vartojami švieži ar džiovinti (milteliai) kaip uždaras salotoms, padažams, sūdymams, marinatams, sriuboms, kiaušiniams, grybams, mėsos ir žuvies patiekalams. Nuo seno dašiu žadinamas apetitas. Augalo antpilo duodama, sergant ūmiais skrandžio ir žarnyno uždegimais, ypač su dispepsijos ir dieglių požymiais. Pvz., Azerbaidžane sauso dašio arbata geriama (po keletą stiklinių) nuo viduriavimo ir skrandžio skausmų. Liaudies medicinoje dašio antpilu (1:10) malšinamas skausmas. Antpilas vartojamas ir nuo inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligų. Kaukaze surinkti iki žydėjimo lapai vartojami prakaitavimui skatinti ir kirmėlėms varyti. Rusų liaudies medicina prakaitavimą skatina dašio nuovirais ir antpilais. Liaudies medicinoje lapų antpilu malšinamas troškulys, sergant diabetu. Lapų nuovirai ir degtinės antpilai (1:10) vartojami burnos ertmei ir žiotims skalauti, išopėjus gleivinei. Sergantiems reumatu iš džiovinto dašio lapų ir žiedų daromi karšti kompresai ir vonios. Vidurinėje Azijoje ir Irane tuo tikslu vartojami vaisiai.
Receptai su dašiais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...