Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Gelteklės

Gelteklės
Valgomosios gelteklės (Scorzonera hispanica), tai daugiametės daržovės dar vadinamos juodšaknėmis, gyvatsnukiais. Mat viduramžiais jos buvo naudojamos kaip priešnuodis gyvatei įkandus. Skonis primena ne visiškai subrendusius lazdynų riešutus. Valgomos žalios, virtos, keptos, troškintos, marinuotos, džiovintos, konservuotos. Džiovintos tinka vietoj riešutų, o iš paskrudintų gaminama kava. Valgomos rudenį, žiemą ir anksti pavasarį. Jauni lapai tinka salotoms. Šaknys per žiemą gerai išsilaiko dirvoje. Jos užauga iki 30 cm ilgio ir 3—4 cm storio. Žievė juoda, o minkštimas gelsvas. Auginamos 1—2 metus. Pirmais metais užauga šakniavaisis ir lapų skrotelė, antraisiais — žiedynas ir sėklos. Žiedynai geltonos spalvos, malonaus kvapo. Augalai atsparūs šalčiams. Gerai auga derlingose, puriose, puveningose, neutralios reakcijos dirvose. Šakniavaisiai kasami rudenį arba pavasarį. Auginama plačiaeiliu arba juostiniu būdu.
Receptai su gelteklėm >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...