Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Griežčiai

Griežčiai
Griežtis (Brassica napus) — kryžmažiedžių šeimos dvimetis augalas, prie mėsingos šaknies turintis lapų. Tai greitai bręstantis ir šalčiui atsparus augalas. Šakniavaisinis griežtis daugiausia auginamas pašarui, bet yra ir daržovinių jo veislių. Valgomi šakniavaisiai, nors anksčiau buvo valgomi ir lapai. Šakniavaisiniame griežtyje yra cukraus (iki 10%), baltymų (iki 2%), pektinų, garstyčių aliejaus, vitaminų C, B1, B2, daug geležies. Kadangi griežtis yra labai maistingas ir turi vitamino C daugiau negu kiti šakniavaisiai, jis vertinamas kaip maistinis augalas, ypač šiaurės rajonuose. Be to, šakniavaisiniuose griežčiuose vitaminas C ilgai išsilaiko. Dietinėje mityboje jie vartojami nuo vidurių užkietėjimų. Griežčių negalima valgyti, kai sergama ūmiomis skrandžio ir žarnyno ligomis. Kartais griežtis vartojamas liaudies medicinoje šlapimo išsiskyrimui skatinti ir skrepliams skystinti. Senovėje jo sultimis gydydavo sunkiai gyjančius nudegimus, o vandenyje sutrintų sėklų duodavo vaikams, sergantiems tymais. Tokiu skiediniu skalaudavo burną ir gerklę; juo taip pat plaudavo rankas, norėdami apsisaugoti nuo "limpamų ir užkrečiamų" ligų.
Receptai su griežčiais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu