Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kaliaropės

Kaliaropės
Kaliaropė (lot. Brassica oleracea var. Gangylodes), kitaip dar vadinama ropiniu arba stiebiniu kopūstu, buvo išvesta iš paprastojo kopūsto. Valgomas visas augalas – ir storas stiebas, ir iš jo augantys lapai. Labai nereikli, gali augti praktiškai visose klimato zonose. Kaliaropės stiebagumbių skonis panašus į ropių ir baltagūžių kopūstų šerdies skonį, tik yra švelnesnis ir saldesnis. Maistui geriausiai tinka 6-8 centimetrų skersmens kaliaropės, nes didesnės jau būna kietos (užsienyje populiarėja „Gigante“ veislės kaliaropės, kurios užauga didelės, tačiau išlieka traškios ir minkštos). Kaliaropėse yra labai daug naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų. Visų pirma, jose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, ir nedaug kalorijų (113 kJ/ 27 kcal). Vitamino C kaliaropėse daugiau, nei apelsinuose (200 gramų kaliaropių turi paros normą vitamino C), B grupės vitaminų daugiau nei kopūstuose, jose gausu karotino, folio rūgšties, kalcio, fosforo, geležies, vario, magnio, kalio ir seleno. Kaliaropės gerina virškinimą, kraujo apytaką, mažina kraujospūdį, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Šviežias jaunas kaliaropes galima valgyti kaip obuolius – žinoma, jos nebus tokios saldžios – tai puikus užkandis tarp valgių alkiui nuraminti. Supjaustytos arba sutarkuotos dedamos į įvairias salotas su kitomis šviežiomis daržovėmis (morkomis, paprikomis, baltagūžiais kopūstais, obuoliais, porais). Stiebagumbius galima virti arba troškinti garuose, taip pat troškinti su įvairiais padažais ir patiekti kaip garnyrą prie mėsos arba žuvies, kaliaropės skanios ir įdarytos mėsa, daržovėmis ar grybais ir keptos orkaitėje, jos tinka apkepams ir užkepėlėms su sūriu. Kadangi kaliaropių lapuose yra netgi daugiau naudingų medžiagų, nei pačiuose stiebuose, juos taip pat rekomenduojama panaudoti, ruošiant salotas, sriubas ar troškinius.
Receptai su kaliaropėmis >>