Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Karamelė

Karamelė
Karamele vadinama saldi masė, gaunama kaitinant cukrų su vandeniu. Priklausomai nuo kaitinimo laiko ir stiprumo, ji gali būti nuo šviesiai kreminės iki tamsiai rudos spalvos. Tam kad cukraus masė karamelizuotųsi, ji kaitinama nuo 120 iki 170 °C. Kaitinamo cukraus molekulės skyla ir įgauna ypatingą karamelės skonį bei kvapą. Karamelė naudojama tortų, kremų, pudingų, ledų ir kitų desertų puošybai, spalvai ir kvapui suteikti, kaip įdaras saldainiams bei šokoladams ir kaip natūralus dažiklis brendžių ir kitų stiprių alkoholinių gėrimų gamyboje. Karamele apliejami įvairūs vaisiai, o Rytų virtuvėje – netgi mažos žuvytės ir jūros gėrybės. Karamelėmis vadinami ir saldainiai, jie gaminami į cukraus ir vandens masę pridėjus pieno arba grietinėlės, vanilės, sviesto, kakavos miltelių arba šokolado. Jų gamyboje taikoma iki 120 °C temperatūra, kad atvėsusios karamelės liktų minkštos ir tąsios. Karamelinių saldainių (užsienyje juos dažniausiai vadina „tofee“, nors yra ir daugiau karamelinių saldainių rūšių, pas mus tai „irisai“) nesunku pasigaminti ir namuose, virinant cukrų, pieną ir vanilę, arba vandenyje apie 3-4 valandas pavirus neatidarytą kondensuoto pieno skardinę.
Receptai su karamele >>