Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Karpis

Karpis
Karpis (lot. Cyprinus carpio) – karpžuvių (lot. Cypriniformes) būrio, karpinių (lot. Cyprinidae) šeimos žuvis. Kultūrinė forma – paprastasis karpis, laukinė – sazanas. Sazanai natūraliai paplitę Juodosios, Azovo, Kaspijos, Aralo jūrose, Ramiojo vandenyno jūrų baseinuose, įveisti Anglijoje, Švedijoje, Danijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Sazanai atvežti į Lietuvą paplito daugumoje ežerų, Kuršių ir Kauno mariose. Karpiai, į Lietuvą atvežti apie XVII a., šiuo metu yra svarbi verslinė žuvis, veisiami tvenkiniuose ir žuvininkystės ūkiuose. Karpiai užauga iki 1-1,5 metrų ilgio, sveria iki 20-50 kilogramų, tuo tarpu sazanai užauga iki 1 metro ilgio ir pasiekia 20-32 kilogramų svorį. Žvejų dažniausiai pagaunami sazanai yra 30-40 centimetrų ilgio, sveria 1-2 kilogramus. Tiek karpio, tiek sazano kūnas pailgas, storas, mėsingas, nugara tamsi, šonai gali būti pilki, gelsvi ar melsvi. Sazanai apaugę žvynais, kurių pagrinde yra juoda dėmė, karpiai skirstomi į žvynuotuosius, veidrodinius ir plikuosius. Svarbiausias patiekalas iš karpio – karpis, keptas orkaitėje. Yra begalė receptų, kaip paruošti šį patiekalą, pagrindinis principas išlieka tas pats – karpis iškemšamas įdaru (karpiui tinka patys įvairiausi, kvapnūs ir aštrūs, kad paslėpti dumblo kvapą, įdarai), suvyniojamas į foliją arba įkišamas į kepimo maišelį ir kepamas orkaitėje.
Receptai su karpiu >>