Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kastinys

Kastinys
Kastinys – tradicinis žemaitiškas patiekalas, gaminamas dar nuo pagonybės laikų. Skoniu primena pikantiško, rūgštoko skonio riebią grietinę arba sviestą su prieskoniais, tepamas ant duonos arba kabinamas su šaukštu kaip užkanda. Kastinio gaminimo būdas sudėtingas, reikia ilgai sukti mediniu šaukštu grietinę ir sviestą, masę kartais pašildyti, o pabaigoje sudėti priedus ir prieskonius. Naudojant šiuolaikines technologijas ir elektrinius maišytuvus, kastinį galima pagaminti ir greičiau, nei per 4-6 valandas, kaip būdavo anksčiau. Jei trūksta laiko ruošti kastiniui, jau pagaminto produkto rasime įsigyti prekybos centruose ir ūkininkų turgeliuose. Be druskos, į kastinį dedama česnakų, pipirų, kmynų, svogūnų, prieskoninių žalumynų, morkų, burokėlių sulčių, kiaušinių trynių, varškės. Kastinio kaloringumas gali būti iki 400 kcal, tam, kad jį sumažinti, gaminant kastinį, dalis grietinės pakeičiama kefyru arba rūgpieniu. Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, virtiniais, košėmis, virtais kiaušiniais, arba tepamas ant duonos.
Receptai su kastiniu >>