Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kiaulienos lašiniai

Kiaulienos lašiniai
Kiaulienos lašiniai – tai naminės kiaulės (lot. Sus domestica) poodinis riebalų sluoksnis nuo šonų, papilvės ir kt. Lašinius gali sudaryti vien riebalai, o ne tokiuose riebiuose lašiniuose būna mėsos sluoksnių. Tai riebiausias ir kaloringiausias kiaulės produktas (apie 637 Kcal). Senovėje lašinius supjaustydavo ir tirpindavo, taip gaudavo kiaulienos spirgus ir taukus, kuriuos naudodavo kepimui. Dabar kiaulienos lašinių suvartojama mažiau, nei anksčiau, tačiau vis dažniau dietologai pataria valgyti lašinius (tik tuo nepiktnaudžiauti). Kiaulienos lašiniuose yra daug naudingų medžiagų, pavyzdžiui, nesočiosios arachidinės rūgšties, kuri yra viena iš nepakeičiamiausių riebiųjų rūgščių, įeina į ląstelių membranų sudėtį ir dalyvauja cholesterino apykaitoje. Pagal kitų vertingų riebiųjų rūgščių sudėtį lašiniai pralenkia ir yra naudingesni už sviestą. Liaudies medicinoje kiaulienos lašinių riebalus naudoja tepti skaudamiems sąnariams, o gabaliuku lašinių, užkištu tarp dantenų ir skruosto, gydomas danties skausmas. Lašiniai maistui vartojami švieži (spirgams, troškiniams, padažams, dešroms, plokštainiams, vėdarams), rūkyti ir sūdyti. Rūkyti lašinukai tinka ne vien kaip užkanda ar ant sumuštinių – jie gali pagardinti ir suteikti dūmų kvapą troškiniams, sriuboms ir kepsniams, rūkytų ir sūdytų lašinių juostelėmis apvyniojama arba apdedama liesesnė mėsa, kad kepdama neišdžiūtų ir įgytų malonų aromatą. Be kiaulienos lašinukų neįsivaizduojame troškintų kopūstų.
Receptai su kiaulienos lašiniais >>