Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kondensuotas pienas

Kondensuotas pienas
Kondensuotas pienas gaminamas iš dehidratuoto karvės pieno ir cukraus (kartais gaminamas ir sutirštintas pienas be cukraus). Gaunama tiršta ir saldi masė, kuri, tinkamai užkonservuota, turi ilgą saugojimo laikotarpį. Neatidarytų kondensuoto pieno skardinių nebūtina laikyti šaldytuve – produktas nesuges ir kambario temperatūroje. Pirmieji kondensuotą pieną pagamino prancūzas Nicolas Appert, 1820-aisiais, ir amerikietis Gail Borden, Jr. 1856-aisiais. Jų tikslas buvo pakeisti pieną taip, kad šis nesugestų per kelias valandas. Klaidų ir bandymų keliu Gail Borden sukūrė negendančio kondensuoto pieno receptą ir jau 1858-aisiais jo trečio (pirmieji du bankrutavo) fabriko tiekiama produkcija išgarsėjo dėl savo skonio ir ekonomiškumo. Kondensuoto pieno nauda ypač išryškėjo per Pirmąjį Pasaulinį karą. Kondensuotame piene išlieka visos piene esančios naudingosios medžiagos, jis vartojamas pasaldinti ir pabalinti kavai ar arbatai, įvairių saldžių patiekalų gaminimui. Kondensuoto pieno su cukrumi energetinė vertė 1396 kJ (333 kcal), be cukraus – 2070 kJ (494 kcal). Kondensuotas pienas tinka ne vien gaminti „tinginiams“ bei pertepti vafliams – Brazilijoje iš jo gaminami vaikų mėgstami saldainiai „brigadeiros“ ir karameliniai pyragai, Azijoje jis tepamas ant pakepintos duonos riekelių, Škotijoje iš jo kepami karameliniai saldainiai, JAV kepami pyragai, Filipinuose iš kondensuoto pieno gaminama savita crème brulée versija, Meksikoje ruošiamas nekeptas tortas su tropiniais vaisiais.
Receptai su kondensuotu pienu >>