Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Konservuoti žirneliai

Konservuoti žirneliai
Konservuoti žirneliai gaunami sūryme užkonservavus paprastus žaliuosius žirnelius (lot. Pisum sativum). Žalieji žirneliai jau senovėje buvo vartojami maistui Viduržemio jūros pakrančių teritorijose ir Artimuosiuose Rytuose. Seniausi archeologiniai radiniai rodo, kad Sirijos, Turkijos ir Jordanijos teritorijose gyvenusios tautos žirnelius augino jau 4800-4400 m.pr.m.e. Vėliau jie išplito į Egiptą, Afganistaną, Gruziją, Pakistaną ir Indiją. Šiuo metu žalieji žirneliai, tiek konservuoti, tiek džiovinti, plačiai vartojami visoje Europoje, JAV, mėgstami Kinijoje ir kitose Rytų šalyse. Konservuotuose žaliuosiuose žirneliuose išlieka daug naudingų medžiagų – daugiau nei aštuonių rūšių vitaminų (B1, B2, B6, C, E, K), septynių rūšių mineralų (natrio, magnio, fosforo, kalio), proteino ir daug skaidomųjų medžiagų. Skaidomosios medžiagos palaiko kūno ląsteles, gaminančias energiją, todėl žalieji žirneliai naudingi žmonėms, besilaikantiems dietos. B vitaminai aktyvina medžiagų apykaitą organizme, vitaminas C veikia kaip antioksidantas, jis padeda išvengti vėžinių susirgimų, didina organizmo atsparumą aplinkos taršalams ir chemikalams, o vitaminas K palaiko kauluose esantį kalcį ir reguliuoja kraujo krešėjimą. Žaliuosiuose žirneliuose baltymų daugiau nei kitose daržovėse ir ne mažiau, nei mėsoje, taip pat juose daug kalorijų. Konservuotų žirnelių energetinė vertė 270 kJ (64 kcal). Konservuoti žirneliai labiausiai tinka gaminti mišrainėms ir salotoms, pagardinti kepsniams, padažams. Prekybos vietose platus įvairių firmų konservuotų žirnelių asortimentas, taipogi nesudėtinga juos užsikonservuoti ir namuose.
Receptai su konservuotais žirneliais >>