Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Krapai

Krapai
Paprastasis krapas — skėtinių šeimos vienmetis augalas vienu, mažai šakotu apie 100—150 cm aukščio stiebu ir suskaidytais linijiškomis skiautelėmis lapais. Smulkūs geltoni žiedai susitelkę sudėtiniais skėčiais. Žydi liepos—rugpjūčio mėnesį. Sėklos smulkios, rudos ar pilkos. Jos renkamos rugpjūčio—rugsėjo mėnesį. Augalas turi malonų specifinį kvapą. Visose augalo dalyse yra eterinio aliejaus, kurį' sudaro karvonas ir kitos medžiagos. Sėklos eterinio aliejaus turi nuo 2,5 iki 5%, o žolė 2—3 kartus mažiau. Be to, sėklose yra apie 20% riebiojo aliejaus, azotinių ir beazotinių medžiagų, cukraus, ląstelienos, provitamino A. Lapuose yra vitamino C, provitamino A ir flavonoidų. Krapai vartojami kaip uždaras įvairiems patiekalams, jais aromatizuojamas ir vitaminizuojamas maistas. Šviežių žalumynų dedama į salotas ir mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas ir antruosius patiekalus. Paprastai jų dedama į paruoštus patiekalus arba 5—10 min prieš baigiant virti. Ilgesniam laikymui ir vartojimui žiemos metu žalumynai džiovinami. Krapų stiebų dedama raugiant agurkus, o žalių sėklų — į duonos gaminius, sausainius, arbatą, actą, marinatus. Krapų eterinis aliejus vartojamas konditerijos, konservų, likerių ir degtinės pramonėje ir parfumerijoje. Liaudies medicinoje krapų žolė rekomenduojama, sustiprėjus rūgimo procesui žarnyne. Virškinimui gerinti ir pūtimui mažinti patariama suvalgyti krapų sėklų miltelių arba išgerti antpilo. Sėklų miltelių, į kuriuos dedama truputį cukraus, valgoma po 72—1 arbatinį šaukštelį prieš valgį. Antpilas ruošiamas iš 1 valgomojo šaukšto susmulkintų sėklų stiklinei verdančio vandens ir po 1/31/2 stiklinės geriama (geriau šilto) prieš valgį. Tokio antpilo dažnai duodama šlapimui varyti, atsikosėjimui lengvinti ir kūdikius žindančioms motinoms pieno sekrecijai didinti, taip pat skausmui mažinti ir raminti įvairius dieglius, padidėjusį nervinį dirglumą ir neramų miegą (apie 1 stiklinę nakčiai). Eksperimentais nustatyta, kad, suleidus į veną krapų žolės antpilo, gyvuliams sumažėja arterinis spaudimas, išsiplečia kraujagyslės, sustiprėja nuvargusios širdies darbas, atsipalaiduoja' žarnynas ir padidėja šlapimo skyrimasis. Antpilas vartojamas kartu su kitais preparatais hipertoninės ligos pradinėje stadijoje. Iš paprastojo krapo gaminamas preparatas anetinas, turintis visas sėklose esančias medžiagas. Šis preparatas šiek tiek mažina spazmus. Anetino duodama, sergant lėtiniu koronariniu nepakankamumu, bronchinės astmos priepuolių profilaktikai ir nuo pilvo ertmės organų spazmų (anetino negalima vartoti, esant ūmiems stenokardijos priepuoliams). Ligoniams duodama 3—5 kartus per dieną po vieną tabletę preparato (0,1 g). Gydymo kursas trunka nuo 3 iki 8 savaičių. Kartais liaudies medicinoje krapų antpilo pavilgai dedami ant pūlinių. Anksčiau liaudis utėles daugiausia naikino krapų tepalu su kiaulienos riebalais.
Receptai su krapais >>