Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Krevetės be kevalo

Krevetės be kevalo
Krevetės (lot. Caridea) 5-8 segmentų, malonaus skonio aukštesniųjų vėžiagyvių (lot. Malacostraca) infrabūrys. Plačiai paplitusios viso pasaulio jūrose ir vandenynuose, kai kurios rūšys gyvena netgi gėlame vandenyje. Yra apie 300 krevečių rūšių, įvairaus dydžio ir spalvos. Šiauriau sugaunamos krevetės yra mažesnės, nei besiveisiančios šiltesniuose vandenyse. Anksčiausiai maistui krevetės buvo pradėtos vartoti Kinijoje, Markas Polas pirmasis jų atvežė į Europą. Iki XVII amžiaus krevetės specialiai nebuvo auginamos, ir tik po Pirmojo pasaulinio karo išpopuliarėjo kaip skanus ir pikantiškas maisto produktas. Šiuo metu pasaulyje maistui kasmet sugaunama apie 3,5 milijonų tonų krevečių. Pagal kiauto spalvą krevetės skirstomos į tigrines, rudąsias, rausvąsias, baltąsias, o pagal dydį – milžiniškas, didžiąsias, labai dideles, dideles, vidutines, mažas ir labai mažas. Prekybos centruose galima įsigyti tiek šviežių, tiek šaldytų (dažniausiai virtų) krevečių, su kevalu ir jau išlukštentų. Šviežias krevetes užšaldytas galima laikyti apie pusę metų, virtas – iki dviejų mėnesių. Krevetėse yra daug vertingų baltymų, vitaminų B1, B2, B6, B12, PP, mineralinių medžiagų – jodo, kalcio, fosforo, mangano, cinko, kalio, geležies, vario ir kobalto, ir tuo pačiu - nedaug maistinės energijos. Krevetės be kevalo paprastai parduodamos virtos ir šaldytos, dažnai įeina į šaldytų jūros gėrybių rinkinių sudėtį. Jos tinka daugybei patiekalų – sriuboms, pagrindiniams patiekalams su įvairiais padažais, salotoms, apkepams, daržovių patiekalams, omletams, blynelių ir kitokiems įdarams ar tiesiog kaip garnyras, papuošiantis pagrindinį patiekalą. Šaldytas virtas krevetes geriau atšildyti po šalto bėgančio vandens srove – taip jose išlieka daugiau vertingų medžiagų.
Receptai su krevetėmis be kevalo >>