Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kuminas

Kuminas
Angl. – Cumin, ind. – jeera, rus. – зира, kitaip - Romos, Egipto, indiški kmynai, lot. – Cuminum Cyminum. Salierinių šeimos augalo sėkla. Šviesesni, stambesni ir visiškai kitokio aromato, nei mums pažįstami kmynai. Kmyninis kuminas – vienmetis salierinių šeimos augalas. Kumino sėklos yra pailgos ir gelsvai rudos, panašios į mums įprasto kmyno, tačiau stambesnės ir šviesesnės. Kaip bebūtų keista, bet su šio žodžio – “cumin” – vertimu yra didelė painiava. Verčiant įvairiausių egzotinių ar mažiau egzotinių šalių receptus į lietuvių kalbą, “cumin” yra drąsiai ir neįsigilinus verčiamas į žodį „kmynai’, nors kuminas mūsų lietuviškus kmynus primena gal tik forma – nei skoniu, nei aromatu neturi nieko bendra. Mūsų tradiciniai mylimieji kmynai angliškai yra vadinami “caraway“, o ne “cumin“. Štai kur esminė klaida. Įdomu yra dar ir tai, kad kuminas pasaulyje yra paplitęs gerokai plačiau nei mūsų lietuviški kmynai, o pastarieji jokiems rytietiškiems ar vakarietiškiems patiekalams netinka. Kmynai, kaip tokie, yra naudojami ir įaugę į mitybos kultūrą tik skandinaviškoje, vokiškoje, rusiškoje ir Pabaltijo šalių virtuvėje.
Receptai su kuminu >>