Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kuskusas

Kuskusas
Kuskusas – tai smulkūs rutuliukai, gaminami iš manų kruopų, vandens, miltų ir druskos. Šiuo žodžiu vadinamos ir kruopos, ir iš jų pagaminti patiekalai. Kuskusas kilęs iš Magrebo (arabiškai „Vakarai“ – trijų Šiaurės Afrikos šalių – Tuniso, Alžyro, Maroko, taip pat dalies Libijos ir Mauritanijos). Pagrindinis Magrebo teritorijos tautų kvietinis produktas ir angliavandenių šaltinis, todėl kartais vadinamas tiesiog „taam“ – „maistas“. Kai kada gaminamas ir iš rupiai maltų miežių ar sorų. Rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo XIII amžiaus, tačiau manoma, kad buvo gaminamas jau prieš mūsų erą. Arabų atneštas į Prancūziją, kuskusas išpopuliarėjo visame pasaulyje. Anksčiau kuskusas buvo daromas rankomis ir džiovinamas prieš saulę. Dabar jo gamyba automatizuota, gaminamas netgi greitai paruošiamas kuskusas, kurį tereikia užpilti karštu vandeniu. Nedidelės kuskuso kruopos (jos turi būti „skruzdėlės galvos dydžio“) tradiciškai verdamos garuose, rėtyje, pakabintame virš verdančios mėsos ar daržovių. Išvirusios kuskuso kruopos tampa permatomos, tada jos atsargiai sumaišomos su sviestu ar kitu padažu ir patiekiamos kaip garnyras. Gali būti gaminamas ir kaip saldus patiekalas su prieskoniais, razinomis ir riešutais. Yra netgi specialus puodas virti kuskusui, prancūziškai vadinamas „couscousier“.
Receptai su kuskusu >>