Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kvapieji pipirai

Kvapieji pipirai
Kvapieji pipirai gaunami, sudžiovinus uogas, renkamas nuo mirtinių (lot. Myrtaceae) šeimos visžalio tropinio medžio (lot. Pimenta dioica), augančio Centrinėje Amerikoje ir Jamaikoje. Kadangi Jamaikoje yra didžiausios šio augalo plantacijos, kvapieji pipirai kartais dar vadinami Jamaikos pipirais. Kvapiųjų pipirų medis užauga iki 6-12 metrų aukščio, turi žalius ovalius odiškus lapus, žydi baltais žiedais, sutelktais netikrų skėčių žiedynuose, vaisiaus – dėžutes viduje būna dvi-trys kameros su rusvomis apvaliomis sėklomis. Vaisiai renkami žali, kadangi prinokę kvapieji pipirai netenka savo aromato. Džiovinti pipirai susiraukšlėja ir susitraukia iki 5-8 milimetrų skersmens. Kvapiuosiuose pipiruose yra eterinių aliejų ir dervų, angliavandenių, jų energetinė vertė 146 kJ/35 kcal. Kvapiųjų pipirų kvapą galima nusakyti kaip cinamono, muskato ir česnako kvapų mišinį. Kvapieji pipirai gerina virškinimą ir suteikia pikantišką aromatą patiekalams. Malti ir grūdelių pavidalu jie dažnai dedami į kepsnius ir troškinius, sriubas ir padažus, vartojami gaminant marinatus, suteikia pikantišką skonį saldiems patiekalams, kepiniams, marinuotiems vaisiams. Kvapieji pipirai tinka dėti į įvairius gėrimus ir arbatas.
Receptai su kvapiaisiais pipirais >>