Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Ledai

Ledai
Ledai – šaldytas saldus desertas, paprastai gaminamas iš pieno produktų (pieno, grietinėlės, jogurto arba grietinės, pridedant cukraus (arba saldiklių), įvairių vaisių, šokolado, kitokių priedų ir aromatų bei spalvą suteikiančių medžiagų. Ledais vadinama ir šaldytos sultys (šerbetas) arba šaldyta trintų vaisių piurė. Gaminami ir ledai iš sojų bei ryžių pieno (vegetarams bei alergiškiems pienui žmonėms). Jau senovės Romoje ir Kinijoje imperatoriai mėgo valgyti ledus, sumaišytus su vaisiais, bet ir Viduramžiais tai galėjo sau leisti tik turtuoliai (ne žiemos metu). Dabartiniai ledai, kai šaldoma pieno masė maišoma, kad susidarytų kuo mažesni ledo kristalai, pradėti gaminti XVIII amžiuje Anglijoje ir JAV, o pirmas ledų receptas išspausdintas 1718 metais Londone. Tuometinį ledų gaminimo būdą pakeitė dabartinės ledų gaminimo mašinos, su kuriomis galima ledus pasigaminti netgi namuose. Ledai yra gan riebus ir kaloringas patiekalas, netgi tie, kurie pagaminti iš lieso pieno ar sulčių (kadangi juose gali būti daug cukraus).
Receptai su ledais >>