Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Levandos

Levandos

Tikroji levanda yra tipiškas Viduržemio pajūrio kraštų augalas. Jau senovės Romoje jos buvo dedama į vonias arba buvo vartojama nuo galvos skausmo. Norint pagerinti patalpų orą ant grindų buvo barstomi tikrosios levandos žiedai. Šiuo metu didžiuliai tikrosios levandos plotai auginami Provanse, kur ji naudojama kvepalų ir muilo gamybai. Levandą galima pavasarį pasėti patalpoje, o gegužės mėnesį persodinti į daržą. Atstumas turėtų būti 50×50 cm. Bet paprasčiau ir greičiau yra nusipirkti jaunų augalėlių. Mudėse, sodininkystės parduotuvėse ir centruose jų pasiūla didelė. Po žydėjimo rekomenduojama augalą nupjauti iki trečdalio, kad susiformuotų tankus keras. Galima dauginti auginiais arba padalinti stambų kerą. Labai šaltomis žiemomis augalas pridengiamas šakelėmis, kad neiššaltų. Pavasarį nušalusios ar nudžiūvusios šakos išpjaunamos. Jaunus gležnus ūglius galima skinti iki žydėjimo ir vartoti kaip prieskonį, tačiau žiedai yra įdomesni. Žiedynai nupjaunami, kai tik prasiskleidžia viduriniai varpos žiedai. Varpos pakabinamos džiūti, o vėliau žiedai nubraukiami. Jie gerai laikosi sandariai uždaryti. Lapai ir žiedai troškiniams, žuvies ir mėsos bei saldiesiems patiekalams suteiks švelnų levandos skonio atspalvį. Kartu su isopu, raudonėliu, baziliku, rozmarinu, šalaviju, čiobreliu, pankoliu ir dašiu levanda priklauso garsiesiems Provanso prieskoniniams augalams.

Receptai su levandomis >>