Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Ličiai

Ličiai
Kininis litis (lot. Litchi chinensis) – iki 9 metrų išaugantis visžalis tropikų bei subtropikų medis, savitos sapinidinių (lot. Sapindaceae) šeimos augalas. Vaisiai susitelkę kekėmis, apvalūs arba ovalūs, slyvos dydžio, padengti kieta, gruoblėta žievele, o viduje permatomas, drebučius primenantis minkštimas gaubia didelį nevalgomą kauliuką. Neprinokusių vaisių žievelė yra žalsvos, prinokusių – rausvos, o pernokusių – rudos spalvos. Ličiai natūraliai auga Visoje Pietryčių Azijoje - Kinijoje, Vietname, Indonezijoje, Filipinuose, taip pat Indijoje, Izraelyje ir Pietų Afrikoje. Derlių duoda tik po 20 metų, tačiau dera visus metus, todėl beveik visada jų galime rasti parduotuvėse. Kinijoje ličiai laikomi romantiškumo simboliu. Jų minkštimas yra malonaus rūgštoko skonio ir švelnaus aromato. Ličiai labai gaivūs, todėl dažniausiai valgomi švieži ir atšaldyti kaip desertas, taip pat jie tinka į daugelį patiekalų – ledus, jogurtus, vaisinius tortus, iš jų galima virti džemą, marmeladą, gaminti vyną, o sultys dera prie egzotiškų paukštienos ar žuvies patiekalų. Ličiuose yra daug vitamino C, vertingų angliavandenių bei mineralinių medžiagų – kalio, magnio, kalcio, fosforo ir geležies. Rytų medicinoje ličiai vartojami inkstų, kepenų bei plaučių darbui stimuliuoti, palengvinti kvėpavimą sergantiems tuberkulioze, astma ir bronchitais, normalizuoti cukraus kiekį kraujyje bei kraujo spaudimui sumažinti.
Receptai su ličiu >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...