Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Likeris

Likeris
Likeris – stiprus, saldus, tirštokas alkoholinis gėrimas, turintis 18 - 80% alkoholio. Gaminamas iš alkoholinių gėrimų arba spirito, pridedant įvairių vaisių ar uogų sirupo, sulčių, vyno, prieskonių, žolelių ir kitų natūralių produktų. Dėl tirštumo kartais įpilama krakmolo sirupo. Kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi keletą metų, kad įgytų geresnį skonį. Dažniausiai laikomi stikliniuose, rečiau – metaliniuose induose. Pirmieji likeriai sukurti XII-XIII amžiuje, kai buvo atrastas alkoholio distiliavimo būdas. Jie buvo gaminami vienuolynuose bei dvaruose, o jų receptūros kruopščiai slepiamos. Buvę didikų gėrimu, XIX amžiuje, atradus pigaus spirito gamybos technologijas, likeriai išpopuliarėjo visuose sluoksniuose. Lietuvoje ypač buvo populiarūs tarpukario laikotarpyje. Pasaulyje yra be galo daug likerio rūšių, juos galima suskirstyti į stiprius, desertinius ir kremo likerius. Krupniką, plačiausiai pasaulyje žinomą lietuvišką likerį 1593 - iaisiais metais Radvilų dvare Nesvyžiuje sukūrė vienuoliai benediktinai. Jis gaminamas iš medaus ir žolelių, turi 35 - 45% alkoholio. XIX amžiuje išpopuliarėjo Lenkijoje, vėliau – ir kitose pasaulio šalyse. Krupnikas yra vienas iš dviejų likerių (antrasis – Sambuca, itališkas 40% stiprumo likeris iš anyžiaus ir šeivamedžio uogų) pasaulyje, kuris tradiciškai geriamas karštas, iki 50 laipsnių temperatūros, iš mažų taurelių. Kiti žinomiausi likeriai pasaulyje – Advocat (sukurtas Nyderlanduose, kiaušininis), Alasch Kuemmel (latviškas kmynų), Amaretto (migdolinis, itališkas), Barenfang (vokiškas, medaus), Benediktinas (1510 - aisiais sukurtas prancūzų vienuolių benediktinų), Cacao-Choix (įvairiose šalyse gaminamas kakavinis likeris), Chartreuse (nuo 1737 m.), Cointreau (nuo 1885 m., apelsininis), Get 27 (nuo 1776 m., mėtinis), Grand Marnier (nuo 1880 m., apelsininis) – stiprūs prancūziški likeriai, mėlynasis Curaçao, sukurtas Karibuose, Drambuie (nuo 1745 m., škotiškas, iš medaus ir žolelių), Frangelico (nuo XVIII a., riešutinis), Galliano (nuo XIX a.pab., iš žolelių) ir Marasquin (iš laukinių vyšnių) – garsūs itališki likeriai, Goldwasser (vokiškas, žolelių), Irish Cream (iš grietinėlės) ir Irish Mist (iš medaus) – žinomiausi airiški likeriai, Oenepy (šveicariškas likeris su alpiniu pelynu). Likeris yra puikus desertinis gėrimas, dažniausiai patiekiamas pavalgius, su kava arba arbata. Įvairūs likeriai įeina į daugelio alkoholinių kokteilių sudėtį, taipogi jie skanūs su ledais ir kitais desertais, ir dažnai konditerijoje naudojami kaip šokolado ir šokoladinių saldainių įdaras.
Receptai su likeriu >>