Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Linų sėmenys

Linų sėmenys

Linų sėmenys – tai linų (lot.Linum), lininių (lot. Linacaea) šeimos genties augalų sėklos. Linai – vienmetės ir daugiametės žolės ir puskrūmiai, žydintys mėlynais žiedeliais, subrandinantys vaisių – dėžutę su sėmenimis. Manoma, kad anksčiausiai linai pradėti auginti Kinijoje ir Indijos kalnuotuosiuose rajonuose, vėliau – Užkaukazėje, Viduržemio jūros pakrantėse, Palestinoje ir Egipte (4-5 tūkstantmetyje per.m.e.). Iš apie 100 linų rūšių Lietuvoje auga arba auginama penkios iš jų – daugiametis, geltonžiedis, pievinis, sėjamasis ir stambiažiedis linas. Linų sėmenys turtingi medžiagų, naudingų mitybai – juose yra tirpios ląstelienos (mažina cholesterolio kiekį kraujyje, o tuo pačiu – riziką susirgti širdies ligomis), daug alfa linolo rūgšties (organizmas jos negamina, todėl privalo gauti su maistu), omega-3 riebalų rūgščių, lignanų (saugančių nuo susirgimo vėžinėmis ligomis). Kad gauti šių naudingųjų medžiagų, patariama į dieną suvalgyti 1-2 valgomuosius šaukštus linų sėmenų. Taip pat galima vartoti ir sumaltus sėmenis, o nepanaudotus laikyti šaldytuve, tamsiame, orui nepralaidžiame inde. Linų sėmenų aliejuje gausu omega-3 rūgščių, tačiau nebelieka ląstelienos ir lignanų, o jo galiojimo laikas ribotas. Kaitinti jo negalima. Linų sėmenis galima berti į dribsnius, bandeles, duonos, pyragų, pyragaičių, blynų tešlą, įmaišyti įmaltų sėmenų į jogurtą ar vaisius, barstyti ant salotų, pagardinti troškinius, kepsnius, daržoves, padažus.

Receptai su linų sėmenimis >>