Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Menkės

Menkės
Menkės (lot. Gadus) – menkinių (Gadidae) šeimos žuvų gentis, svarbi pramoninėje žvejyboje. Yra šešios menkių rūšys, iš kurių Lietuvos vandenyse sugaunamas atlantinės menkės (Gadus morhua) porūšis, vadinamas Baltijos menke (Gadus morhua callarias), o kitos populiarios žvejyboje rūšys - Ramiojo vandenyno menkė (Gadus macrocephalus), Grenlandijos menkė (Gadus ogac). Visų rūšių menkės turi šviesią šoninę liniją, jų kūnas verpstiškas, žvynai smulkūs, ant apatinio žando ilgas ūsas. Didžiausia sugauta menkė buvo 2 metrų ilgio ir svėrė 96 kilogramus. Baltijos jūroje dažniausiai gaudomos 30-50 centimetrų ilgio menkės. Menkė buvo pirmoji jūrinė žuvis, kurios žvejyba išsiplėtojo į komercinę – manoma, kad stambaus masto menkių žvejyba užsiiminėjo jau vikingai. Menkės populiarumą lėmė ir tai, kad ji labai tinkama kaupti atsargoms. Džiovinta vėjyje menkė tapdavo kieta ir sausa kaip lenta, be to, itin atspari pelėsiui – tikdavo maistui netgi keletą metų. Džiovinta menkė tapo kasdieniu maistu paprastiems žmonėms, o per pasninkus atsirasdavo ir ant turtuolių stalo. Menkės mėsa, turinti 342 kJ, tarp žuvų yra viena geriausių – ji balta, sultinga, švelnaus kvapo, turi daug naudingų baltymų, mažai riebalų, joje yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Menkės tinka sūdymui, džiovinimui, rūkymui, kepimui. Prekybos centruose galima įsigyti tiek šviežių, tiek šaldytų, tiek šalto ar karšto rūkymo menkių. Maistui naudojami ir menkių ikrai bei kepenėlės, iš kurių dar gaminamas aliejus, vartojamas kaip maisto papildas.
Receptai su menkėmis >>