Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Paberžiai (Lepšiai)

Paberžiai (Lepšiai)
Paberžis (lepšis, baravykas-lepšė, lepšė, težiukas), lot.Leccinum scabrum. Kepurėlė 3—15 cm skersmens, jos paviršius pilkai rudas, kartais tamsiai rudas iki juodos spalvos, drėgnose augimvietėse baltas. Apatinė kepurėlės pusė jaunų vaisiakūnių balta, senesnių pilka ir pilkai ruda. Kotas 5—15 cm ilgio, 1—3 cm skersmens, baltas, apšepęs pilkais, rudais ir net juodais plaušais. Kepurėlės ir koto mėsa balta, perlaužta tamsėja, iš pradžių pasidaro pilka, vėliau juoduoja. Jaunų kepurėlių mėsa standi, senesnių minkšta ir senų ištižusi. Auga nuo gegužės iki spalio mėn. beržynuose ir mišriuose su beržais miškuose, ypač jaunuose miškeliuose. Tai labai dažnas ir visiems gerai žinomas grybas. Priskiriamas antrajai kategorijai, o pelkių atmaina su balta kepurėle priskiriama trečiajai kategorijai, nes labiau ištižusi. Tinka valgyti švieži, džiovinti ir marinuoti. Senesni vaisiakūniai tiktų sultims gaminti.
Receptai su paberžiais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...