Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Parmezano sūris

Parmezano sūris
Parmezano sūris (Parmigiano-Regano, Parmesan) – kietas, aromatingas, granuliuotos struktūros sūris, gaminamas iš nepasterizuoto karvių pieno. Kilęs iš Italijos. Jau Viduramžiais buvo garsus savo skoniu ir kokybe, Bokačas savo „Dekamerone“, parašytame XIV amžiuje, kalba apie kalną, padarytą iš makaronų ir Parmezano sūrio. Parmezano pavadinimas įregistruotas kaip maisto produkto ženklas ir yra apsaugotas įstatymų, todėl legaliai gali būti naudojamas tik kalbant apie sūrius, pagamintus Šiaurės Italijoje (Parma, Regbio Emilia, Modena, Bologna ir Mantova rajonuose). Šio delikateso gamybos procesas be galo sudėtingas – karvės, iš kurių pieno gaminamas sūris, turi ėsti tik tam tikros rūšies žolę, jos gali būti melžiamos tik rankiniu būdu, naudojamas dviejų atskirų melžimų pienas. Parmezanas subręsta per vienerius ar daugiau metų, sūrio galvos skersmuo turi siekti 35-45 centimetrų, aukštis – 18-25 centimetrų, svoris – 24-44 kilogramų, odelės storis – 6 milimetrus. Tikro Parmezano energetinė vertė – 392 kcal.
Receptai su parmezano sūriu >>