Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Paštetas

Paštetas
Paštetas gaminamas iš maltos mėsos, žuvies (arba tik gyvūnų kepenų) ir riebalų, pridedant daržovių, žolelių, prieskonių, vyno ar brendžio, ir viską išmaišant iki vientisos tepamos masės. Pas mus žodžiu „paštetas“ dažniausiai vadinamas kepenėlių paštetas, gaminamas iš sutrintų virtų kepenėlių (kiaulės, vištos) ir priedų. Prancūzijoje ir Belgijoje paštetas dažniausiai užkepamas orkaitėje, jei kepamas tešlos apvalkale, jis vadinamas pâté, jei formoje – terrine. Labiausiai tai primintų mūsų „netikrą zuikį“. Olandijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Švedijoje ir Austrijoje tepami kepenų paštetai suformuojami į minkštą dešrą. JAV tokie paštetai būna pjaustomi ir dedami ant sumuštinių, arba išspaudžiami ir tepami ant duonos – populiarūs ir Didžiojoje Britanijoje. Lenkijoje paštetai gaminami iš kiaulienos, žuvies, veršienos, kumpio, pridedant kiaušinių, miltų, džiūvėsėlių, pipirų, pomidorų padažo, grybų, įvairių prieskonių, daržovių, imbiero, sūrio ir cukraus. Skandinavijoje taip pat populiarūs terrine stiliaus paštetai. Žinomiausias paštetas pasaulyje - Foie gras, kurio istorija siekia senovės Egiptą, Graikiją ir Romą, o dabartinis receptas sukurtas XVIII amžiaus pabaigoje Prancūzijoje. Jis gaminamas pagal unikalią receptūrą iš specialiai išaugintų žąsų arba ančių kepenėlių, triufelių (trumų), vyno ir smulkiai pjaustytos veršienos. Gaminami ir vegetariški paštetai, kurių pagrindu imamas sojų sūris tofu, įvairūs grybai, riešutai arba pupelės.
Receptai su paštetu >>