Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Pasukos

Pasukos

Pasukos – tai skystis, liekantis iš grietinės sumušus sviestą. Jas surauginus, gaunamos raugintos pasukos. Pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį pasukos panašios į liesą pieną, bet yra vertingesnės, nes jų jose gausu lecitino. Šiandien jos dažniausiai gaminamos iš lieso pieno, į kurį pridedama bakterijų, pieną sutirštinančių ir padidinančių jo rūgštingumą. Pasukos – puikus dietinis pieno produktas. Jos geriamos vienos ar sumaišytos su vaisių sultimis, mėgstamos karštesnio klimato srityse kaip gaivus ir naudingas gėrimas (Vidurio Rytai, Indija, JAV pietuose) ir Skandinavijoje. Indijoje netgi laikomos stebuklingu gėrimu. Jos turi mažai kalorijų, todėl labai tinka besilaikantiems dietos ir vertinantiems sveiką maistą. Pasukos naudingos sergantiems mažakraujyste, nervų ligomis, ateroskleroze. Jose esantis lecitinas lėtina senėjimo procesus, apsaugo nervines ląsteles, stiprina plaukus, gražina odą, reguliuoja cholesterolio kiekį, skatina riebalų deginimą, gerina atmintį. Pasukas galima maišyti su smulkiai pjaustytais vaisiais, trintomis uogomis, dėti į sriubas, troškinius, blynus, virtinukus, varškėčius, konditerijos gaminius, padažus, raugintas pasukas tinka vartoti kaip grietinės ir kefyro pakaitalą.

Receptai su pasukomis >>