Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Pelėsinis sūris

Pelėsinis sūris
Pelėsinis sūris – karvės (kai kada avies) pieno minkštas sūris, ant kurio gamybos metu leidžiama augti baltajam (Penicillium candida, P. camemberti) arba mėlynajam (Penicillium roqueforti, Penicillium glaucum) pelėsiui. Pelėsiniai sūriai turi kreminę struktūrą, aštrų aromatą. Žinomiausi balti pelėsiniai sūriai – Bri ir Kamamberas, mėlynieji – Rokforo, Gorgonzolos, Stiltono. Limburgo ir Munsterio sūriai dar pamirkomi sūryme, nuo ko įgauna aštresnį skonį. Bri sūris (Brie de Meux) – baltas pelėsinis sūris, apie jį rašė jau Karolio Didžiojo kronikose VIII amžiuje. 1814-aisiais metais per europietiškų sūrių varžybas laimėjo „Sūrių Karaliaus“ titulą. Skonis švelnus, dvelkia žemės riešutais ir vaisiais, puikiai dera su šampanu, raudonu Bordo arba burgundišku vynu. Kamamberas (Camembert) gaminamas tik nuo XVIII amžiaus, ir yra vienas žymiausių ir mėgstamiausių Prancūzijoje. Subtilaus sūroko skonio, gelsvo atspalvio. Dera su bagetomis, vaisiais, riešutais, raudonu Bordo ar Beaujolais. Rokforo (Roquefort) sūris – seniausias žinomas mėlynasis pelėsinis sūris, apie jį 79-aisiais metais rašė Plinijus Vyresnysis. Gaminamas iš avies pieno, ant originalios gamybos sūrio turi būti raudonos avies prekinis ženklas. Anksčiau būdavo brandinamas urvuose. Sudėtingo skonio, riebus ir švelnus, dera su riešutais ir datulėmis, saldžiais vynais.
Receptai su pelėsiniu sūriu >>