Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Peletrūnas

Peletrūnas
Peletrūnas (lot. Artemisia Dracunculus) - prieskoninis augalas su smulkiais žaliais lapeliais. Maistui pagardinti vartojami žali arba džiovinti peletrūno lapeliai ir jauni ūgliai. Peletrūno tėvynė – Rusijos pietinė dalis ir Mongolijos stepės. Manoma, kad pirmieji peletrūną kaip prieskonį XIIIa. pradėjo vartoti arabai. Į Europą šis augalas atkeliavo iš dviejų pusių – iš Rusijos paplito rusiškasis peletrūnas, užaugantis iki 1,5 metro aukščio, plačiai išsikerojantis, stambus, kartesnio skonio, žydintis nuo pavasario iki vasaros smulkiais gelsvais žiedeliais, o kryžiuočių į Viduržemio jūros kraštus atvežta rūšis, užauganti iki 60-80 centimetrų aukščio, šalto klimato srityse nežydinti, turinti kvapnų aromatą, gausi eterinių aliejų, rauginių ir karčiųjų medžiagų, buvo pavadinta vokiškuoju (arba prancūziškuoju) peletrūnu. Viduramžiais buvo manoma, kad peletrūnas gydo nuo gyvatės įkandimo, todėl vokiškai jis buvo vadinamas „gyvatės žole“, o prancūziškai – „drakono žole“. Kaip prieskonis paprastai naudojamas vokiškasis peletrūnas. Jis puikiai dera su žuvimi, jūros gėrybėmis, vištiena, varške, kiaušinių patiekalais, dedamas į salotas, sriubas ir padažus (Béarnaise padažas neįsivaizduojamas be peletrūno), taip pat vartojamas gaminti prieskoniniam actui bei aliejui, kartais – agurkų konservavimui. Peletrūnas skatina virškinimą ir turi diuretinį poveikį. Liaudies medicinoje buvo vartojamas nuo parazitinių kirmėlių.
Receptai su peletrūnu >>