Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Peru pipiras

Peru pipiras
Peru pipiras (lot. Schinus Molle) dar vadinamas rožiniu, švelniuoju ir amerikietišku pipiru. Tai gražus ir aukštas visžalis, iki 15 metrų užaugantis medis, dideliais lapais ir nusvirusiomis baltų kvapnių žiedų kekėmis. Vyriški ir moteriški žiedai žydi ant skirtingų augalų. Subrendusios uogos būna nuo rausvos iki tamsiai raudonos spalvos, ir kartu su giminingo augalo Braziliško pipiro uogomis vadinamos „rožiniais pipirais“. Vartojamos pagardinti patiekalams, parfumerijoje ir farmacijoje. Augalas kilo iš Peru Andų kalnų, išplito daugelyje šalių, kai kuriose, dėl jo spartaus augimo netgi išaugo neperžengiami Peru pipiro medžių atvašynai. Gyvuliams nuodingas, kartais juo apsinuodija ir vaikai (sukelia vėmimą ir diarėją). Maistui ir gėrimams pagardinti Peru pipirą naudojo jau senovės inkai. Iš viršutinio uogos sluoksnio jie netgi gamindavo fermentuotą alkoholinį gėrimą chichą. Peru pipiras turi antibakterinių ir antiseptinių savybių, todėl naudojamas kaip alternatyva cheminiams insekticidams. Gydo depresiją, dantų skausmą, reumatizmą, menstruacinius skausmus ir vartojamas kaip diuretikas. Peru pipirai suteikia patiekalams malonų aromatą, neužgoždami jo skonio. Tinka pagardinti jautieną ir kitą šviesią mėsą, vištieną, žuvį, vėžiagyvius, picą, padažus, sirupus, kitus gėrimus, saldainius ir šokoladą.
Receptai su peru pipirais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...